Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN v Káhire znova vyzval na humanitárne prímerie Izraela a Hamasu

Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Guterres uviedol, že palestínska enkláva s 2,4 miliónmi obyvateľov zažíva humanitárnu katastrofu.

Káhira 21. októbra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotu vo svojom prejave na medzinárodnej konferencii organizovanej Egyptom znova vyzval na humanitárne prímerie v konflikte medzi Izraelom a palestínskou militantnou skupinou Hamas v pásme Gazy. Informovali o tom agentúry DPA a AFP, píše TASR.

Guterres uviedol, že palestínska enkláva s 2,4 miliónmi obyvateľov zažíva "humanitárnu katastrofu". Vymenoval tri bezprostredné ciele: neobmedzenú humanitárnu pomoc civilistom v pásme Gazy, okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov unesených z Izraela a odhodlané úsilie obmedziť násilie v snahe zabrániť eskalácii konfliktu.

"Nastal čas konať, aby sme ukončili túto hroznú nočnú moru," dodal.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v úvodnom prejave uviedol, že cieľom stretnutia by malo byť "dosiahnutie plánu na ukončenie súčasnej humanitárnej tragédie a oživenie mierového procesu".

Jordánsky kráľ Abdalláh II. vyzval na "okamžité ukončenie vojny v Gaze" a odsúdil "globálne ticho" o utrpení Palestínčanov. "Odkaz, ktorý arabský svet počuje, je hlasný a jasný: na životoch Palestínčanov záleží menej ako na tých izraelských," uviedol.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás na summite vyhlásil, že Palestínčania nebudú vysídlení ani vyhnaní zo svojho územia.

Španielsky premiér Pedro Sánchez poukázal na potrebu prímeria s cieľom ochrániť životy 200 Izraelčanov, ktorých držia v zajatí militanti v Gaze, ako aj tamojších palestínskych civilistov.

Na regionálnom a medzinárodnom summite o "budúcnosti palestínskej otázky" v egyptskej metropole Káhira sa zúčastňujú predstavitelia viacerých arabských a európskych krajín. Podľa agentúry Reuters odvolávajúcej sa na troch diplomatov je nepravdepodobné, že na summite dôjde k spoločnému vyhláseniu.

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom vypukol po tom, čo palestínski militanti 7. októbra prenikli na územie Izraela a zabili vyše 1400 ľudí, zväčša civilistov. Izrael na útok reaguje rozsiahlym bombardovaním pásma Gazy, pri ktorom doposiaľ podľa tamojších úradov zahynulo už najmenej 4385 ľudí.