Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Šéf UNRWA apeloval na medzinárodné spoločenstvo kvôli Izraelu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lazzarini ďalej uviedol, že UNRWA je vystavená koordinovanému úsiliu o likvidáciu zo strany izraelských úradov.

Ženeva 24. júna (TASR) - Šéf Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA) Philippe Lazzarini vyzval v pondelok medzinárodné spoločenstvo, aby sa bránilo voči snahám Izraela o zrušenie tejto organizácie, ktorá poskytuje humanitárnu pomoc ľuďom v Pásme Gazy a na Blízkom Východe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Izrael dlhodobo kritizuje mandát tejto agentúry. Teraz sa však snaží ukončiť činnosť UNRWA, pričom ju odmieta vnímať ako subjekt OSN, ktorý však podporuje drvivá väčšina členských štátov (OSN)," povedal Lazzarini na zasadnutí poradnej komisie UNRWA v Ženeve. "Ak sa nepostavíme na odpor, tak na rad prídu aj ďalšie subjekty OSN a medzinárodné organizácie, čo ešte viac oslabí náš multilaterálny systém," dodal.

Lazzarini ďalej uviedol, že UNRWA je vystavená "koordinovanému úsiliu" o likvidáciu zo strany izraelských úradov. Hrozí jej pritom vysťahovanie z jej sídla či označenie za teroristickú organizáciu. Reuters pripomína, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu už roky vyzýva na zrušenie UNRWA a obviňuje ju z podnecovania proti Izraelu. Izraelský parlament (Kneset) schválil v máji v predbežnom čítaní návrh zákona, ktorého cieľom je označiť UNRWA za teroristickú organizáciu.

Izraelská diplomatická misia v Ženeve v pondelok Lazzariniho vyjadrenie odmietla. "Ak dovolíme, aby iné subjekty OSN a medzinárodné organizácie boli využívané alebo kontrolované teroristickými organizáciami v takom rozsahu, v akom sa Hamas usadil v UNRWA, ešte viac to oslabí náš multilaterálny systém," uviedla. "Toto je skutočná hrozba pre medzinárodný poriadok založený na pravidlách."

Viacero krajín dočasne prestalo financovať UNRWA po obvineniach zo strany Izraela, že niektorí zamestnanci tejto agentúry OSN sa zúčastnili na bezprecedentnom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, v dôsledku ktorého vypukla vojna v Gaze. Väčšina z darcov však už medzičasom financovanie tejto agentúry obnovila.

Lazzarini uvádza, že UNRWA sa "zmieta pod ťarchou neustálych útokov" a hoci počas izraelskej ofenzívy v Gaze poskytuje základnú pomoc tamojším obyvateľom, platí za to vysokú cenu. Zabitých bolo podľa jeho slov v Gaze už 193 zamestnancov UNRWA a zničených či poškodených bolo vyše 180 jej zariadení. Priestory agentúry zároveň podľa jeho slov využíval na vojenské účely ako Izrael, tak aj Hamas a iné palestínske ozbrojené skupiny.

Šéf UNRWA dodal, že agentúra stále nemá potrebné zdroje na plnenie svojho mandátu a fungovať po auguste tak bude v závislosti od sľúbených finančných príspevkov členských štátov.

UNRWA bola založená v roku 1949 po prvej arabsko-izraelskej vojne. Poskytuje školské vzdelávanie, ako aj základnú zdravotnú starostlivosť či humanitárnu pomoc ľuďom v Gaze či Predjordánsku, ale aj v Jordánsku, Sýrii a Libanone.