Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Šéf Vecí verejných Radek John sa cíti ako obeť politického atentátu

Predseda českej koaličnej strany Veci verejné Radek John. Foto: TASR/AP

Vicepremiérka Karolína Peake zdôvodnila v utorok svoj odchod z VV nesúhlasom so súčasnou deštruktívnou politikou strany.

Praha 18. apríla (TASR) - Ako obeť politického atentátu sa cíti predseda českej koaličnej strany Veci verejné (VV) Radek John.

"Som šokovaný, opakuje sa Sarajevo," reagoval John na krok vicepremiérky Karolíny Peake, ktorá opúšťa VV a strhla so sebou ďalších poslancov. Spomínaním Sarajeva sa John prirovnal k Václavovi Klausovi, ktorý o sarajevskom atentáte hovoril na jeseň 1997.

"Odpadlíci využili moju cestu do Varšavy, o ktorej dlhodobo vedeli a za mojím chrbtom vyhlásili platformu funkcií a postov," uviedol John podľa spravodajského serveru iDnes.cz.

Podobne sa pred 15 rokmi sťažoval vtedajší premiér a predseda občianskych demokratov Klaus, keď ho na odchod vyzvali niekdajší významní politici ODS Ivan Pilip a Jan Ruml, keď bol práve v bosnianskom Sarajeve. Vtedy išlo o nejasné financovanie občianskych demokratov a z ODS sa neskôr odštiepila Únia slobody.

Karolína Peake zdôvodnila v utorok svoj odchod z VV nesúhlasom so súčasnou deštruktívnou politikou strany. Definitívne sa rozhodla odísť, keď strana nedávno zámerne vyvolala "vládnu krízu z celkom nepochopiteľných dôvodov". Pridali sa k nej ďalší poslanci, ktorí s ňou chcú ísť do novej platformy. Pridali sa k nej aj minister dopravy Pavel Dobeš a minister pre miestny rozvoj Kamil Jankovský, tí ale nie sú poslanci. Peake má so svojimi spojencami ambíciu vládnuť s ODS a TOP 09.

Zatiaľ nie je isté, či si po ich odchode z Vecí verejných udrží vládna koalícia väčšinu. Ak nie, boli by podľa premiéra Petra Nečasa riešením rýchle predčasné voľby.

Poslanecký klub VV sa zíde dnes popoludní a zistí sa, koľko ľudí v ňom vlastne zostalo. Poslanecký klub bude celú vec riešiť s rozvahou, uviedol Radek John, ktorý chce aj naďalej obhajovať program VV spolu so záujmami voličov.