Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 9. október 2024Meniny má Dionýz
< sekcia Zahraničie

Šéfka socialistov a demokratov v EP žiada zaviesť sankcie voči Izraelu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Garcíová Pérezová v pléne EP v Štrasburgu vystúpila v utorok dopoludnia v debate o prioritách budúcotýždňovej Európskej rady.

Brusel/Štrasburg 8. októbra (TASR) - Predsedníčka politickej skupiny socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente (EP) Iratxe Garcíová Pérezová v utorok v rámci debát o októbrovom summite EÚ v Bruseli vyzvala lídrov EÚ, aby zaviedli zbrojné embargo na Izrael, podporovali Kyjev proti ruskej agresii a zamerali sa na posilnenie konkurencieschopnosti Európy stámiliardovými investíciami. Informuje o tom spravodajca TASR.

Garcíová Pérezová v pléne EP v Štrasburgu vystúpila v utorok dopoludnia v debate o prioritách budúcotýždňovej Európskej rady (17.–18.10.), kde načrtla, aké sú priority sociálnych demokratov v EÚ.

V tejto súvislosti vyzvala EÚ, aby zaviedla zbrojné embargo a sankcionovala Izrael, kvôli jeho militaristickým akciám v Pásme Gazy a Libanone a ignorovaniu výziev na vyhlásenie prímeria.

"Slová už nie sú účinné. Je čas nasadiť všetku našu sankčnú a obchodnú silu proti izraelskej vláde, aby zvíťazilo medzinárodné právo a aby EÚ viedla uvalenie zbrojného embarga, aby Únia nebola spoluvinníkom Netanjahuovho šialenstva," povedala.

Uviedla tiež, že Únia musí naďalej podporovať Ukrajinu čeliacu ruskej agresii a umožniť jej, aby využila svoje vojenské kapacity na útoky na vojenské ciele na ruskom území. Upozornila tiež, že "je neúnosné", že vydieranie maďarského premiéra Viktora Orbána ohrozuje podporu EÚ Ukrajine a vyslovila sa za zákaz jednomyseľnosti pri hlasované v Rade EÚ v oblasti zahraničnej a obrannej politiky a tie vo fiškálnych záležitostiach.

Pokiaľ ide o konkurencieschopnosť, šéfka S&D varovala lídrov členských krajín EÚ, aby nehľadali rôzne skratky a riešili dekarbonizáciu hospodárstva a technologickú transformáciu mobilizáciou 800 miliárd eur ročne, ako sa uvádza aj v správe Maria Draghiho.

"Ak to neurobíme, bude čoraz ťažšie udržať európsky sociálny model a naša Únia sa stane irelevantným geopolitickým hráčom. Dekarbonizácia ekonomiky a technologická transformácia budú možné len vtedy, ak pracovníkom zaručíme dôstojné pracovné miesta s rastúcimi mzdami, ak budeme investovať do verejného bývania, aby mladí ľudia mali životný plán, a ak zdvihneme takmer štvrtinu populácie Európsku úniu z chudoby a sociálneho vylúčenia." opísala situáciu predsedníčka S&D.