Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Šéfovia americkej CIA a britskej MI6: Svetový poriadok je ohrozený

Na archívnej snímke z 13. apríla 2016 logo americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) na budove sídla v americkom Langley. Foto: TASR/AP

Tvrdia, že v súčasnosti sa ich úrady spoločne snažia "narušiť bezohľadnú sabotážnu kampaň" Ruska v Európe a prekaziť jeho "cynické využívanie technológií na šírenie lží a dezinformácií.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Londýn/Washington 8. septembra (TASR) - Medzinárodný svetový poriadok je ohrozený spôsobom nevídaným od čias studenej vojny, varovali v sobotu riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns a šéf britskej spravodajskej služby MI6 Richard Moore. Vo vôbec prvom spoločnom článku zverejnenom v denníku Financial Times napísali, že ich krajiny spoločne stoja proti "asertívnemu Rusku a agresívnej vojne (ruského prezidenta Vladimira) Putina na Ukrajine".

Predvídali sme, že vojna na Ukrajine sa blíži a boli sme schopní varovať medzinárodné spoločenstvo, aby sme sa všetci mohli spojiť na obranu Ruskom napadnutej krajiny, uviedli riaditelia tajných služieb.

"Putinovi sa nepodarí zničiť suverenitu a nezávislosť Ukrajiny. Konanie Ruska je hrubým porušením Charty OSN a globálnych noriem," zdôraznili. Konflikt na Ukrajine podľa nich ukázal, že technológia nasadená spolu mimoriadnou odvahou a tradičnými zbraňami môže zmeniť priebeh vojny.

Tvrdia, že v súčasnosti sa ich úrady spoločne snažia "narušiť bezohľadnú sabotážnu kampaň" Ruska v Európe a prekaziť jeho "cynické využívanie technológií na šírenie lží a dezinformácií s cieľom vraziť medzi nás kliny".

Pre CIA a MI6 je vzostup Číny hlavnou spravodajskou a geopolitickou výzvou 21. storočia, napísali Burns a Moore s tým, že pre tento účel zmenili aj organizáciu ich služieb. Prioritou ich partnerstva zostáva boj proti terorizmu a opätovnej hrozbe zo strany organizácie Islamský štát. Zameriavajú sa aj na zníženie eskalácie vo vojne medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

"Niet pochýb o tom, že medzinárodný svetový poriadok - vyvážený systém, ktorý viedol k relatívnemu mieru a stabilite a priniesol rastúcu životnú úroveň, príležitosti a prosperitu - je ohrozený spôsobom, aký sme nezažili od studenej vojny. Úspešný boj proti tomuto riziku je však základom nášho osobitného vzťahu," uviedli na záver spoločného článku.