Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Séjourné: Pre mier v celom regióne je nevyhnutnosťou prímerie v Gaze

Na snímke francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné gestikuluje po jeho príchode na stretnutie so svojím libanonským rezortným partnerom Abdalláhom Búhabíbom v Bejrúte 15. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Situácia na Blízkom východe je napätá po zabití vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra pri izraelskom útoku na Bejrút.

Bejrút 15. augusta (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné vo štvrtok počas návštevy Libanonu uviedol, že prímerie v Pásme Gazy je nevyhnutné na dosiahnutie mieru v celom regióne Blízkeho východu vrátane Libanonu. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP a Reuters.

Pred príchodom do krajiny Séjourné vyhlásil, že cieľom jeho návštevy je podporiť prebiehajúce diplomatické úsilie o deeskaláciu v regióne. "Všetci sme znepokojení súčasnou situáciou," uviedol na stretnutí s predsedom libanonského parlamentu Nabím Barrím, ktorý je považovaný za spojenca militantného libanonského hnutia Hizballáh.

Situácia na Blízkom východe je napätá po zabití vysokopostaveného veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra pri izraelskom útoku na Bejrút a atentáte na vodcu hnutia Hamas Ismáíla Haníju v Teheráne. Irán a ním podporované militantné hnutia pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil ani nevyvrátil. Za oba útoky pohrozili odvetou.

Počas návštevy Libanonu sa francúzsky minister stretol aj s premiérom Nadžíbom Míkátím a ministrom zahraničných vecí Abdalláhom Búhabíbom. Séjourné uviedol, že libanonským predstaviteľom adresoval "veľmi jednoduché" posolstvo o deeskalácii, ktoré bude adresovať aj ostatným krajinám v regióne. Na stretnutí taktiež ocenil "zdržanlivosť Libanonu v tomto zložitom období".

Minister vyjadril podporu mierovým silám OSN v Libanone a uviedol, že Francúzsko pracuje na predĺžení ich mandátu na nasledujúcich 12 mesiacov. V Libanone sú prítomné na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a súčasný mandát im vyprší koncom augusta.

Séjourného návšteva prebieha v čase rokovaní o prímerí v Pásme Gazy v katarskej Dauhe, na ktorých však nie je prítomná delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas.