Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Zahraničie

Aktivisti v Luhansku popreli zajatie rukojemníkov i výbušniny v budove

Proruský aktivista s maskou na tvári. Foto: TASR/AP

Jeden z vodcov separatistov povedal spravodajcovi agentúry Reuters, že v budove sa nenachádzajú žiadne výbušniny a nikomu nebránia ju opustiť.

Luhansk 8. apríla (TASR) - Ukrajinská štátna bezpečnostná služba (USB) dnes informovala, že proruskí separatisti zamínovali budovu, ktorej sa zmocnili vo východoukrajinskom Luhansku a zadržiavajú tam 60 rukojemníkov. Avšak aktivisti, ktorí majú pod kontrolou ústredie štátnej bezpečnosti, ktoré obsadili v nedeľu, obe obvinenia popreli. Uviedli, že nemajú výbušniny, iba sa zmocnili zbrojného skladu plného automatických pušiek.

Jeden z vodcov separatistov povedal spravodajcovi agentúry Reuters, že v budove sa nenachádzajú žiadne výbušniny a nikomu nebránia ju opustiť. "Nepotrebujeme rukojemníkov na to, aby sme získali, čo chceme," citoval Reuters Antona, ktorý odmietol uviesť svoje priezvisko.

Reportér Reuters nadobudol dojem, že ľudia voľne vchádzajú do budovy a vychádzajú z nej.

Uvedená budova v Luhansku je jednou z niekoľkých budov, ktorých sa zmocnili aktivisti požadujúci regionálne referendum o nezávislosti na Kyjeve.

Bezpečnostná služba USB dnes vo vyhlásení uviedla, že "zločinci zamínovali budovu... a zadržiavajú tam okolo 60 ľudí, ktorých ohrozujú zbraňami a výbušninami... Používajú teroristické metódy".

V Donecku majú separatisti pod kontrolou budovu regionálnej správy, ale v Charkove už príslušné orgány ich okupáciu ukončili.

O možných medzinárodných snahách, ktoré by hľadali riešenie krízy na Ukrajine, dnes spolu telefonicky hovorili ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová. Informovalo o tom ruské ministerstvo s tým, že telefonát iniciovala Ashtonová. Lavrov jej potvrdil, že Rusko navrhuje "autentický celoukrajinský dialóg za účasti všetkých politických síl a regiónov", ktorého cieľom by bolo dosiahnuť dohodu o ústavných reformách, informoval Reuters.