Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Separatisti zadržiavajú asi 60 civilistov a 80 vojakov, tvrdí Kyjev

Ilustračné foto. Dôstojník z dobrovoľníckeho práporu Donbas drží bojovú zástavu. Foto: TASR/AP

Uviedol to dnes poradca šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby Jurij Tandit.

Kyjev 19. novembra (TASR) - Proruskí separatisti v Donbase stále zadržiavajú približne 60 ukrajinských civilistov a 80 vojakov. Uviedol to dnes poradca šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Jurij Tandit.

"Podľa najnovších údajov bolo prepustených 2944 osôb. Bohužiaľ, povstalci začali nedávno zadržiavať civilistov. To, čo robia, nemá žiadny zmysel," citovala Tandita agentúra Ukrinform.

Situácia na východe Ukrajiny je naďalej napätá, informovalo dnes tlačové oddelenie tzv. protiteroristickej operácie (ATO). Podľa neho "kombinované rusko-separatistické sily" zaútočili v noci na pozície ukrajinskej armády 30-krát. Z toho 15-krát spustili paľbu v doneckom sektore.

"Militanti použili bojové vozidlá pechoty, granátomety, ťažké guľomety a pechotné zbrane pri útokoch na obce Avdijivka, Krasnohorivka, Neveľske a Trojicke. Mínomety použili v artemivskom sektore. Okrem toho strieľali z ťažkých guľometov a pechotných zbraní na obce Luhanske a Zajceve, ako aj Majorske, kde použili mínomety s kalibrom 82 milimetrov," citovala agentúra UNIAN z vyhlásenia ATO.

Podľa neho separatisti ostreľovali z 82-milimetrových mínometov aj armádne pozície pri obci Trojicke a z pechotných zbraní pozície pri obciach Hranitne a Šyrokyne.