Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Zahraničie

Severná Kórea: Vyšetrovanie preukázalo lety juhokórejských dronov

Na archívnej snímke Kim Jong Un. Foto: TASR/AP

Ministerstvo obrany v Soule sa k informáciám zo správy nevyjadrilo, uviedlo však, že tvrdenia Pchjongjangu "nestoja za overovanie ani reakciu".

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Soul 28. októbra (TASR) – Severokórejské ministerstvo obrany obvinilo juhokórejskú armádu z toho, že vyslalo drony nad územie Severnej Kórey s politickými cieľmi. Označilo to za narušenie zvrchovanosti krajiny, uviedla v pondelok štátna tlačová agentúra KCNA, informuje agentúra Reuters.

Ministerstvo oznámilo výsledky svojho vyšetrovania, ktorého podľa neho preukázalo, že juhokórejské drony preleteli tento mesiac nad Pchjongjangom najmenej trikrát, aby zhadzovali letáky zamerané proti KĽDR. KCNA zverejnila aj fotografie údajného zrúteného juhokórejského vojenského dronu.

V správe sa tiež píše, že analýza riadiaceho programu tohto dronu odhalila vyše 230 letových plánov a záznamov od júna 2023 vrátane plánu rozhadzovať "politické motivačné odpadky".

Ministerstvo obrany v Soule sa k informáciám zo správy nevyjadrilo, uviedlo však, že tvrdenia Pchjongjangu "nestoja za overovanie ani reakciu".

Severokórejský hovorca varoval, že v prípade zopakovania takýchto letov dronov bude jeho krajina reagovať "neľútostnou ofenzívou", napísala KCNA.

Napätie medzi oboma štátmi vzrástlo, odkedy Severná Kórea začala koncom mája vysielať nad Južnú Kóreu balóny s odpadkami. Soul následne obnovil vysielanie propagandy prostredníctvom reproduktorov pri hranici.