Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching: Čína podporuje vstup Kazachstanu do BRICS

Na snímke zľava čínsky prezident Si Ťin-pching a kazašský prezident Kasym Žomart Tokajev pózujú pre fotografov pred spoločným rokovaním v paláci v kazašskej Astane 3. júla 2024. Foto: TASR/AP

Na bilaterálnom stretnutí sa taktiež hlavy oboch štátov zhodli na zámere zvýšiť čo najskôr objem vzájomného obchodu o dvojnásobok.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Astana 3. júl (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching podporuje vstup Kazachstanu do medzinárodného neformálneho združenia BRICS. Vyhlásil to v stredu na 24. summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Astane. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Počas spoločnej tlačovej konferencie s kazašským prezidentom Kasymom-Žomartom Tokajevom spresnil, že Kazachstan by mohol "zohrať úlohu stredne veľkej mocnosti a prispieť k chodu záležitostí na svetovej scéne." Zároveň verejne podporil vstup Astany do bloku BRICS.

Na bilaterálnom stretnutí sa taktiež hlavy oboch štátov zhodli na zámere zvýšiť čo najskôr objem vzájomného obchodu o dvojnásobok.

Organizácia BRICS bola založená v roku 2009. Pred prijatím nových členov v roku 2024 bola zložená z Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky. V januári sa rozšírila o Egypt, Etiópiu, Irán a Spojené arabské emiráty. Čína a Rusko sa snažia prostredníctvom zoskupenia BRICS konkurovať západným ekonomickým a politickým zoskupeniam.