Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching pricestoval do Srbska v deň výročia útoku na ambasádu

Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo), jeho manželka Brigitte Macronová, prvá dáma Číny Pcheng Li-jüan a čínsky prezdient Si Ťin-pching sledujú vystúpenie folklórneho súboru pred tradičnou reštauráciou pri obci Bagnere-de-Bigorre v Pyrenejach v utorok 7. mája 2024. Foto: TASR/AP

Čínsky líder do Srbska pricestoval z Francúzska.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Belehrad 7. mája (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching v utorok pricestoval na návštevu Srbska na pozvanie prezidenta Aleksandara Vučiča. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Na utorok pripadá 25. výročie bombardovania čínskeho veľvyslanectva v Belehrade silami NATO, pri ktorom prišli o život traja čínski novinári a dvadsať čínskych občanov utrpelo zranenia. NATO Srbsko bombardovalo pre postup srbskej armády voči civilnému albánskemu obyvateľstvu v Kosove. Zbombardovanie čínskej ambasády v Belehrade bol omyl a vtedajší americký prezident Bill Clinton sa za to Číne ospravedlnil.

"Čínania oceňujú mier, nikdy však nedovolia, aby sa tragédia z dejín zopakovala," uviedol Si v utorkovom článku v srbskom denníku Politika. Priateľstvo medzi Čínou a Srbskom je podľa jeho slov nasiaknuté spoločne preliatou krvou oboch národov.

Na uliciach Belehradu boli čínske zástavy a heslá, na bezpečnosť dohliadali tisíce policajtov. Čínsky líder do Srbska pricestoval z Francúzska, kde sa tamojší prezident Emmanuel Macron a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová usilovali dosiahnuť väčšiu rovnováhu v obchodných vzťahoch. Cieľom tiež bolo, aby Si využil svoj vplyv na Rusko pre ukončenie vojny na Ukrajine. V Srbsku by mal rokovať o investíciách a obchodných dohodách.

Počas jeho prvej návštevy v Belehrade v roku 2016 podpísali Čína a Srbsko strategické partnerstvo. Minulý rok srbský prezident Vučič v Pekingu podpísal 18 dohôd vrátane dohody o voľnom obchode.

Čína v Srbsku prevádzkuje bane, továrne a investovala miliardy na výstavbu ciest, mostov a nových zariadení, pripomína Reuters. Si Ťin-pching neskôr navštívi aj Maďarsko.