Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Zahraničie

Si Ťin-pching vyzýva členské štáty SCO, aby odolali vonkajším vplyvom

Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR-AP

Čínsky prezident taktiež vyzdvihol potrebu spoločne podporovať vedecké a technologické inovácie, ako aj stabilitu a plynulosť dodávateľských reťazcov.

Astana 4. júla (TASR) - Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok na 24. summite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v kazašskej Astane vyzval členské štáty, aby odolali vonkajším vplyvom. Informáciu TASR prevzala z agentúry Reuters a AFP.

"Mali by sme sa spojiť, aby sme spoločne odolali vonkajším vplyvom, pevne sa navzájom podporovali, starali sa o svoje záujmy a udržali vo svojich rukách rozhodovanie o osude a budúcnosti našich krajín, ako aj regionálneho mieru a rozvoja," uviedol čínsky prezident.

Podľa Siho musia členovia SCO prekonať vnútorné rozdiely, nájsť spoločnú reč a vyriešiť problémy vo vzájomnej spolupráci. "Je mimoriadne dôležité, aby SCO stálo na strane práva a spravodlivosti," prízvukoval.

Čínsky prezident taktiež vyzdvihol potrebu spoločne podporovať vedecké a technologické inovácie, ako aj stabilitu a plynulosť dodávateľských reťazcov.

Od vzniku SCO v roku 2001 sa táto regionálna organizácia rozšírila zo šiestich na desať členov. Ako najnovšieho člena na summite vo štvrtok oficiálne potvrdili Bielorusko.

Na summite v Astane sa zúčastnili hlavy štátov a vlád všetkých členských krajín s výnimkou Indie, ktorú zastupoval minister zahraničných vecí. V Astane je prítomný aj generálny tajomník OSN António Guterres a ruský prezident Vladimir Putin, ktorý SCO označil za "jeden z kľúčových pilierov multipolárneho sveta."