Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Sikorski prvýkrát telefonoval s novým šéfom ukrajinskej diplomacie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Sybiha bol Kulebovým prvým námestníkom a pôsobil tiež ako ukrajinský veľvyslanec v Turecku.

Varšava 6. septembra (TASR) - Šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski absolvoval prvý telefonický rozhovor s novovymenovým ukrajinským ministrom zahraničných vecí Andrijom Sybihom. Oznámil to v piatok poľský rezort diplomacie, informuje TASR podľa správy agentúry PAP.

Sikorski a Sybiha hovorili o vojenskej situácii na fronte na Ukrajine, uviedlo poľské ministerstvo. "Rokovali aj o možných riešeniach historických problémov v poľsko-ukrajinských vzťahov," dodalo, pričom neuviedlo bližšie informácie.

Ukrajinský parlament vymenoval Sybihu za ministra zahraničných vecí vo štvrtok po tom, čo prijal demisiu jeho predchodcu Dmytra Kulebu. K výmene na poste šéfa ukrajinskej diplomacie prišlo v rámci reorganizácie vlády nariadenej prezidentom Volodymyrom Zelenským, podľa ktorého potrebuje krajina "novú energiu" v kľúčovom momente vojny proti Rusku.

Sybiha bol Kulebovým prvým námestníkom a pôsobil tiež ako ukrajinský veľvyslanec v Turecku. Podľa poľského ministerstva zahraničných vecí sa Sikorsky a Sybiha zhovárali v poľštine. Nový ukrajinský minister totiž pracoval v rokoch 1998 až 2002 a potom 2008 až 2012 na ukrajinskom veľvyslanectve v Poľsku a podľa agentúry PAP hovorí veľmi dobre po poľsky.