Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Sikorski: Vojaci KĽDR zatiaľ neboli nasadení do bojov na Ukrajine

Nórsky minister zahraničných vecí Espen Barth Eide (vľavo) a poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski na tlačovej konferencii vo Varšave v stredu 23. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Juhokórejská tajná služba tvrdí, že Severná Kórea poslala do Ruska asi 3000 vojakov, ktorí tam absolvujú výcvik a následne ich pravdepodobne pošlú do bojov na Ukrajine.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Varšava 23. októbra (TASR) - Severokórejskí vojaci zatiaľ neboli nasadení na frontovú líniu na Ukrajine, v súčasnosti sa nachádzajú na ruskom Ďalekom východe. Uviedol to v stredu poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, píše TASR podľa správy agentúry PAP.

Juhokórejská tajná služba tvrdí, že Severná Kórea poslala do Ruska asi 3000 vojakov, ktorí tam absolvujú výcvik a následne ich pravdepodobne pošlú do bojov na Ukrajine. Podľa jej informácií by sa mal počet severokórejských vojakov v Rusku do decembra vyšplhať na 10.000.

"Dúfam, že Južná Kórea z toho vyvodí závery a bude chcieť zvýšiť svoju pomoc Ukrajine," povedal Sikorski na tlačovej konferencii so svojím nórskym kolegom Espenom Barthom Eidem.

Informáciu, že sa na ukrajinskom fronte v súčasnosti nenachádzajú severokórejské jednotky, potvrdil s odvolaním na analýzu Pentagónu aj americký minister obrany Lloyd Austin, uviedol šéf nórskej diplomacie.

"Ak Rusko potrebuje požiadať o pomoc severokórejských vojakov, veľa to vypovedá o jeho stave," dodal nórsky minister zahraničných vecí.