Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Silné búrky v Česku majú jednu obeť, spadnutý strom zabil človeka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Železničnú dopravu z dôvodu padnutých stromov prerušili v Olomouckom a Moravskosliezskom kraji.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ostrava 20. júna (TASR) - České regióny Moravu a Sliezsko zasiahli v stredu večer silné búrky. Spadnutý strom zabil v Českom Těšíne človeka. Nepriaznivé počasie prerušilo dopravu na železničných tratiach a voda zaplavila ulice vo viacerých obciach. Dažde spôsobili na niektorých miestach aj prerušenie dodávky elektrickej energie. TASR o tom informuje podľa portálov Novinky.cz a ČT24.cz.

"V súvislosti s búrkami, ktoré postupujú Moravskosliezskym krajom, sa zvyšuje počet výjazdov hasičov. V súčasnosti riešime popadané stromy a odčerpávanie vody zo zatopených pivníc rodinných domov. Aktuálne riešime 600 udalostí súvisiacich s búrkami," informovala po 22.00 h hovorkyňa tamojších hasičov Kamila Langerová.

Železničnú dopravu z dôvodu padnutých stromov prerušili v Olomouckom a Moravskosliezskom kraji. Problémy hlásia v železničnej doprave aj na hraniciach s Poľskom. Silné búrky sa prehnali aj južnou Moravou, podľa hasičov však nespôsobili toľko problémov ako na severovýchode ČR.

Situácia sa však pomaly upokojuje, informoval pred polnocou podľa ČT24.cz meteorológ z Českého meteorologického úradu. "Máme ešte slabé zrážky na severovýchode územia, kde je stále zvýšená oblačnosť, ale musíme povedať, že situácia je oveľa pokojnejšia ako pred niekoľkými hodinami," uviedol. Na niektorých miestach je podľa neho už takmer jasno a začína sa ochladzovať. Meteorológovia neočakávajú v noci na štvrtok ďalšie búrky.

Na väčšine územia Moravy a Sliezska prevládalo v stredu tropické počasie s teplotami až 33 stupňov, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ten na silné búrky upozornil už v priebehu dňa, výstraha platila do stredajšej polnoci.