Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

Skupina ABBA žiada Trumpa, aby v kampani nepoužíval jej skladby

Na snímke bývalý americký prezident a súčasný republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump. Foto: TASR/AP

ABBA sa tak pridala k mnohým ďalším hudobníkom, ktorí nesúhlasili s tým, aby Trump používal ich hudbu v kampani.

New York 30. augusta (TASR) — Legendárna švédska popová skupina ABBA požiadala republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, aby na svojich mítingoch nepoužíval jej hudobnú produkciu. Hovorca Trumpovho volebného tímu však tvrdí, že potrebnou licenciou disponujú, píše TASR na základe správy od agentúry AP.

"Skupina ABBA nedávno prostredníctvom online videí zistila, že na Trumpovom podujatí došlo k neoprávnenému použitiu jej hudby a videí," uvádza sa vo vyhlásení popovej skupiny zaslanej agentúre AP.

"ABBA a jej zástupca bezodkladne požiadali o odstránenie a vymazanie tohto obsahu. Nedostali sme žiadnu žiadosť (o použitie hudby), takže nebolo udelené žiadne oprávnenie ani licencia," zdôraznila hudobná skupina.

Hovorca Trumpovho volebného tímu však pre agentúru AP povedal, že licenciu na prehrávanie hudobnej produkcie skupiny v kampani získali na základe dohody s organizáciami BMI a ASCAP, ktoré majú v kompetencii práva k hudobným dielam.

ABBA sa tak pridala k mnohým ďalším hudobníkom, ktorí nesúhlasili s tým, aby Trump používal ich hudbu v kampani. Pred voľbami v roku 2020 medzi nimi boli Bruce Springsteen, Rihanna, Phil Collins, R.E.M. a Guns N’ Roses; v rámci aktuálnej kampane sa proti používaniu svojich skladieb postavili Céline Dion a Beyoncé.

Použitie hudobnej produkcie v rámci politickej kampane si nevyžaduje explicitný súhlas hudobníka za predpokladu, ak politická strana alebo objekt, kde sa podujatie koná, získa tzv. paušálnu licenciu od organizácií ASCAP a BMI.