Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Zahraničie

Skupina europoslancov žiada EÚ zbaviť Maďarsko hlasovacích práv

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR-AP

Maďarsko je v súčasnosti jedinou členskou krajinou, proti ktorej prebieha právny postup podľa článku 7. Lisabonskej zmluvy.

Brusel/Štrasburg 16. júla (TASR) - Skupina 63 poslancov Európskeho parlamentu (EP) z viacerých politických skupín a viacerých členských krajín EÚ v spoločnom liste vyzvala v utorok vedúcich inštitúcií EÚ, aby zbavili Maďarsko jeho hlasovacích práv. Ide o reakciu europoslancov na nedávne návštevy maďarského premiéra Viktora Orbána v Moskve a Pekingu, naznačili tlačové agentúry Reuters a APA, informuje spravodajca TASR.

Viktor Orbán sa minulý týždeň, na úvod maďarského predsedníctva v Rade EÚ, stretol s americkým republikánskym prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom, predtým vycestoval na Ukrajinu, kde sa stretol s prezidentom Volodymyrom Zelenským, neskôr v Moskve rokoval s prezidentom Vladimirom Putinom a v Pekingu s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Orbán svoje cesty označil ako "mierovú misiu" s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine, neinformoval však dopredu o nich lídrov ostatných členských krajín EÚ a nemal ani mandát rokovať v mene Únie.

Poslanci v spoločnom liste, ktorý inicioval estónsky poslanec Riho Terras z tábora ľudovcov, tvrdia, že Orbán zámerne svojim hostiteľom naznačil, že koná v mene celej EÚ, nemal však na to právomoc a vyzývajú predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, predsedu Európskej rady Charlesa Michela a predsedníčku EP Robertu Metsolovú, aby urobiť všetko čo je v ich silách a odobrali Maďarsku hlasovacie práva.

"Premiér Orban už spôsobil značné škody využívaním a zneužívaním úlohy predsedníctva v Rade EÚ," uvádza sa v liste, ktorý skupina europoslancov zverejnila aj na sociálnych médiách na platforme X.

Nespokojní poslanci zároveň naznačili, že Orbánovo konanie si vyžaduje "skutočné činy", ako je napríklad pozastavenie hlasovacích práv Maďarska v Rade EÚ, pretože doterajšia prax ukázala, že iba verbálne odsúdenie tejto situácie nemá žiadny účinok.

Hovorca maďarského Stáleho zastúpenia pri EÚ v Bruseli na žiadosť o vyjadrenie k obsahu listu neodpovedal, upozornila agentúra Reuters.

List podpísali europoslanci z viacerých politických skupín v EP, vrátane Európskej ľudovej strany (EPP), socialistov a demokratov (S&D), liberálov z Obnovme Európu (RE), Zelených a tiež členov Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR).

Poslanci Európskeho parlamentu nezohrávajú žiadnu oficiálnu úlohu v procese pozastavenia hlasovacích práv nejakej členskej krajiny v Rade EÚ, môžu ale zvyšovať politický tlak na Európsku komisiu a Radu EÚ, aby prijali tvrdšie opatrenia voči vláde, ktorá podľa europoslancov porušuje základné hodnoty a pravidlá fungovania EÚ.

Maďarsko je v súčasnosti jedinou členskou krajinou, proti ktorej prebieha právny postup podľa článku 7. Lisabonskej zmluvy. Ten môže viesť EÚ k strate hlasovacích práv, na to je však potrebné jednomyseľné rozhodnutie ostatných členských štátov.