Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 27. október 2024Meniny má Sabína
< sekcia Zahraničie

Skupina G7 nikdy neuzná anexiu Krymu Ruskom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Donbase stále prebieha ozbrojený konflikt, ktorý si už vyžiadal tisíce životov. Rusko udelilo občianstvo tisícom občanov týchto republík a Západ tvrdí, že naďalej vojensky podporuje separatistov.

Paríž 18. marca (TASR) - Krajiny skupiny G7 nikdy neuznajú anexiu Krymského polostrova Ruskom. Uviedli to v spoločnom vyhlásení pri príležitosti siedmeho výročia nezákonného pripojenia tohto územia k Ruskej federácii zverejnenom vo štvrtok, píše agentúra AFP.

"Jednoznačne odsudzujeme dočasnú okupáciu Krymskej autonómnej republiky a mesta Sevastopol Ruskom. Pokusy Ruska o legitimizáciu tohto kroku nie sú a nebudú uznané," uvádza sa vo vyhlásení skupiny G7. Tá zároveň žiada Rusko, aby "dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky, umožnilo prístup medzinárodným pozorovateľom a okamžite prepustilo všetkých, ktorí sú nespravodlivo zadržiavaní". "Krym je Ukrajina," píše sa v dokumente.

Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta tiež odsúdila Rusko za porušovanie ľudských práv na Kryme - konkrétne prenasledovanie krymských Tatárov - a privítala iniciatívu Kyjeva vytvoriť Krymskú platformu v snahe konsolidovať úsilie medzinárodného spoločenstva v otázke navrátenia anektovaného Krymu Ukrajine.

Všetky strany konfliktu skupina G7 vyzvala na implementáciu takzvaných minských dohôd, na základe ktorých majú bojujúce strany v Donbase okrem iného uzavrieť bezpodmienečné prímerie a stiahnuť ťažké zbrane z frontovej línie. "Plná implementácia minských dohôd je cestou k nastoleniu mieru. Rusko je jednou zo strán konfliktu na východe Ukrajiny, nie jeho mediátorom".

Rusko zabralo územie Krymského polostrova vo februári 2014 a v marci ho po spornom referende, ktoré Ukrajina ani Západ neuznali, pričlenilo k svojmu územiu.

V niektorých častiach Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti po anexii vlastné "ľudové" republiky. V oblasti Donbasu stále prebieha ozbrojený konflikt, ktorý si už vyžiadal tisíce životov. Rusko udelilo občianstvo tisícom občanov týchto republík a Západ tvrdí, že naďalej vojensky podporuje separatistov.

Moskva tieto tvrdenia odmieta a viní z najnovšej eskalácie napätia ukrajinskú stranu. Kyjev naopak opäť obvinil Moskvu a separatistov z použitia ťažkých zbraní a zintenzívnenia útokov, čo je v rozpore s prímerím, ktoré začalo v oblasti platiť vlani v júli.