Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 22. september 2024Meniny má Móric
< sekcia Zahraničie

Slávnostná ceremónia ukončila spomienku na operáciu Market Garden

Willem Alexander z Holandska sa stretáva s niekoľkými preživšími veteránmi, v sobotu 21. septembra 2024, pri príležitosti 80. výročia misie druhej svetovej vojny s kódovým názvom Market Garden. Foto: TASR/AP

Ako jediný priamy účastník bojov sedel na invalidnom vozíku s medailami na hrudi 99-ročný Geoff Roberts.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Oosterbeek 22. septembra (TASR) - Britská princezná Anna a takmer dve tisícky detí si v nedeľu položením kvetov pripomenuli účastníkov vojenskej operácie Market Garden počas 2. svetovej vojny. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Na slávnostnej bohoslužbe za padlých na vojnovom cintoríne Oosterbeek neďaleko Arnhemu bolo niekoľko tisíc ľudí, vojenských hodnostárov a tiež hŕstka veteránov z druhej svetovej vojny.

Ako jediný priamy účastník bojov sedel na invalidnom vozíku s medailami na hrudi 99-ročný Geoff Roberts. Mnohí ďalší veteráni mali na hlave tmavofialové barety, znak výsadkových síl.

"Sme tu, aby sme si pripomenuli tých, ktorí bojovali proti zlu a tyranii,“ povedal vojenský kaplán Gavin Smith. Jedno z čítaní z biblie mala aj princezná Anna.

V mene britskej kráľovskej rodiny položila kvetinový veniec ku kamennému krížu na cintoríne, kde je pochovaných takmer 1800 spojeneckých vojakov, vrátane 79 Poliakov. Ako posledný za potlesku prítomných položil veniec aj veterán Roberts, ktorý k pomníku kráčal podopieraný svojimi deťmi.

V stredu na cintoríne opätovné pochovali pozostatky dvoch vojakov, ktorí zomreli počas bitky, ale identifikovali ich len nedávno. V sobotu nad neďalekým vresoviskom Ginkelse zoskočilo niekoľko stoviek dnešných výsadkárov ako pamiatku na začiatok operácie 17. septembra 1944.

Cieľom jednej z najodvážnejších leteckých operácií druhej svetovej vojny bolo zmocniť sa holandských mostov a vodných kanálov a urýchliť porážku nacistického Nemecka. Neúspešný pokus o výsadok spojencov v okolí mesta Arnhem trval do konca septembra 1944.