Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Premiér Robert Fico by chcel spoločné rokovanie s českým kabinetom

prijatie premiéra SR Roberta Fica (vpravo) predsedom vlády ČR Petrom Nečasom na úrade vlády. Foto: TASR/Michal Svítok

Robert Fico bude na Pražskom hrade rokovať s prezidentom ČR Václavom Klausom.

Praha 20. apríla (TASR) - Vlády Českej a Slovenskej republiky by sa mohli stretnúť na spoločnom rokovaní a takto osláviť 20. výročie vzniku oboch štátov.

Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), ktorý je na oficiálnej návšteve ČR.

"Veľmi si vážim vzťahy medzi našimi krajinami. Urobím všetko preto, aby tieto vzťahy mali naďalej takúto kvalitu a aby sa zlepšovali. Bez ohľadu na to, kto stál na čele vlády ČR, sme dokázali mať veľmi osobné vzťahy. Či to bol pán Fischer, Paroubek či Topolánek. Verím, že k sebe budeme mať rovnako blízko," odkázal svojmu náprotivkovi a hostiteľovi Petrovi Nečasovi (ODS).

Podľa šéfa českého kabinetu sa potvrdilo, že obe krajiny majú vynikajúcu úroveň vzájomných vzťahov vo všetkých oblastiach a nijako to nesúvisí s tým, aké je politické zafarbenie národných vlád.

Vnútropolitickú situáciu v Českej republike, kde je vládna pravica vo vážnych problémoch, Fico komentovať nechcel.

"To je ich vnútorná vec a ja to nebudem komentovať," zdôraznil s tým, že českým politikom želá, aby situáciu vyriešili.

Fico sa dnes v rámci oficiálnej návštevy Prahy ešte presunie na Pražský hrad, kde ho čaká rokovanie s prezidentom ČR Václavom Klausom. Popoludní sa v centrále ČSSD stretne s lídrom českých sociálnych demokratov Bohuslavom Sobotkom.

Fico a Nečas hovorili o vstupe EPH do SPP

Slovenská vláda bude určite súčinná pri možnom vstupe českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) do Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ale za podmienok, že všetko bude prebiehať v súlade s príslušnou slovenskou legislatívou a budú zohľadňované aj záujmy SR ako väčšinového akcionára v SPP. Na dnešnej tlačovej besede to oznámil premiér SR Robert Fico (Smer-SD), ktorý je na oficiálne návšteve ČR.

EPH, spoluvlastnený slovenským J&T, najbohatším Čechom Petrom Kellnerom a Danielom Křetínským, už dlhodobo deklaruje záujem kúpiť od zahraničných akcionárov ich 49 % v SPP. Nechcú sa vzdať manažérskej kontroly vo firme, slovenskej vláde však ponúkajú iné výhody.

Tu bude player


So svojim náprotivkom Petrom Nečasom (ODS) dnes Fico hovorili aj o spojení českého a slovenského Carga. "Túto tému sme otvárali ešte v rokoch 2006 až 2010. Sme pripravení o tom veľmi jasne a otvorene hovoriť a ak by sa vytvoril spoločný podnik, mal by podstatne lepšie šance na prežitie v regióne, v ktorom sa nachádzame, ako majú samostatné spoločnosti. Naštartujme procesy a uvidíme, kam sa dostaneme," vyzval Fico.

S Nečasom dnes hovoril aj o spolupráci v oblasti jadrovej energetiky. "Slovensko nedokáže prežiť bez jadra. Preto dokončujeme 3. a 4. blok v Mochovciach a máme veľký záujem na výstavbe nového bloku v Jaslovských Bohuniciach na základe medzinárodnej dohody, ktorú sme podpísali medzi ČR a SR v roku 2009. Privítal som slová pána Nečasa, že musíme vyjadrovať pozitívny postoj k jadrovej energetike," dodal Fico.



Sociálna demokracia v Európe posilňuje, lebo pravica núka len škrty

Dôvodom posilňovania sociálnodemokratických strán v Európe je, že pravicové strany ponúkajú na riešenie krízy iba škrty a tieto prenášajú na ľudí s nízkymi a strednými príjmami. Po dnešnom rokovaní s predsedom ČSSD Bohuslavom Sobotkom, ktorého strana v ČR suverénne vyhráva prieskumy verejnej mienky, to vyhlásil slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Druhý problém vidím v tom, že často široké pravicové koalície v Európe sú predmetom vnútorných hádok a škriepok, čo vedie k tomu, že strácajú energiu na presadzovanie vládnych vecí. Ľudia v Európe chcú stabilitu a sociálny zmier. Ak prichádzajú strany, ktoré ponúkajú politiku stability, sociálneho zmieru, vyjednávania, tak dostávajú prednosť pred inými alternatívami," vysvetlil Fico dôvody, prečo vidí určitý nástup sociálnej demokracie v európskom priestore.
Tu bude player


Predseda vlády SR však zdôraznil, že tieto jeho vyjadrenia sa netýkajú situácie v Českej republike, ale Európy všeobecne. "ČR je suverénna krajina, a to, ako politici vyriešia stav, v akom sa nachádza ich politická scéna, do toho nebudem vstupovať," povedal na adresu pravicovej vlády ODS, TOP 09 a Veci verejných, ktorá je opäť na pokraji rozpadu. Podľa volebných prieskumov by novú vládu mohli zostaviť ČSSD a českí komunisti.


Robert Fico, ktorého stranu Sobotka pred marcovými parlamentnými voľbami osobne podporil účasťou na predvolebnom sneme, je pripravený to ČSSD do budúcna oplatiť. Už onedlho by sa mal zúčastniť na júnovej programovej konferencii ČSSD v Hradci Králové, ak mu to pracovný program