Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Šmyhaľ: Útoky ruských síl zasiahli 15 ukrajinských oblastí

Na snímke premiér Ukrajiny Denys Šmyhal. Foto: TASR - Martin Baumann

Poškodenie energetickej infraštruktúry bolo hlásené v Záporožskej oblasti ležiacej na juhovýchode, ako aj v Rivnenskej a Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny.

Kyjev/Moskva 26. augusta (TASR) — Energetické zariadenia v najmenej troch ukrajinských regiónoch boli v pondelok ráno zasiahnuté pri masívnych útokoch ruských síl. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa miestnych predstaviteľov.

Poškodenie energetickej infraštruktúry bolo hlásené v Záporožskej oblasti ležiacej na juhovýchode, ako aj v Rivnenskej a Ľvovskej oblasti na západe Ukrajiny.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ na Telegrame informoval, že terčom útokov ruských síl bolo 15 ukrajinských regiónov. "Nepriateľ použil rôzne druhy zbraní: drony, riadené strely a kinžaly (nadzvukové rakety). Sú tam zranení a mŕtvi," uviedol Šmyhaľ.

Kombinované ruské útoky zamerané na energetickú infraštruktúru sa začali v pondelok krátko po polnoci a podľa webu Defense Express sú najrozsiahlejšie od 8. júla, keď Rusko použilo 38 rakiet rôznych typov. Na celom území Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach. Podľa predbežných údajov si pondelňajšie útoky vyžiadali najmenej štyroch mŕtvych a 12 zranených.

Najmenej sedem mohutných explózií otriaslo aj hlavným mestom Kyjev, kde v dôsledku náletov v niektorých jeho častiach prerušili aj dodávky vody a elektriny, oznámil starosta Vitalij Kličko. Najväčšia ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK po útokoch ohlásila núdzové prerušenie dodávok elektriny.

Ruské ministerstvo obrany neskôr vydalo vyhlásenie, podľa ktorého ozbrojené sily Ruskej federácie uskutočnili v pondelok masívny útok na kritické zariadenia energetickej infraštruktúry Ukrajiny, zabezpečujúce chod jej vojensko-priemyselného komplexu. Do útoku nasadili vysoko presné rakety s ďalekým dosahom a drony. "Všetky určené ciele boli zasiahnuté," konštatovalo ministerstvo citované agentúrou TASS.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v tejto súvislosti opäť vyzval spojencov Kyjeva, aby dovolili ukrajinským silám útočiť zbraňami ďalekého dosahu na ciele v Rusku. "Takéto rozhodnutie urýchli koniec ruského teroru," napísal Jermak na svojom účte na Telegram.