Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

SOHR: Izrael v Sýrii zaútočil na vozidlá s humanitárnou pomocou

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Libanon v piatok uviedol, že izraelský útok na sýrsku hranicu odrezal krajinu od hlavnej medzinárodnej cesty, ktorá spája obe krajiny.

Damask 7. októbra (TASR) - Izrael v nedeľu zaútočil na nákladné vozidlá prevážajúce zdravotnícky a humanitárny materiál v sýrskom meste Homs, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) a sýrska štátna tlačová agentúra (SANA). Dodali, že pri útoku utrpeli zranenia traja humanitárni pracovníci a došlo aj k materiálnym škodám. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Izraelská armáda zničila "tri nákladné autá naložené potravinami a zdravotníckym materiálom v iránskej továrni na automobily... na juhu Homsu" a zranila tri osoby, uviedlo SOHR. "Nákladné autá prišli z Iraku, aby poskytli humanitárnu pomoc Libanončanom", ktorých zasiahol konflikt medzi Izraelom a militantným libanonským hnutím Hizballáh.

Libanon v piatok uviedol, že izraelský útok na sýrsku hranicu odrezal krajinu od hlavnej medzinárodnej cesty, ktorá spája obe krajiny. Izraelské jednotky sa v uplynulých dňoch opakovane zamerali na pohraničnú oblasť s tvrdením, že Hizballáh dováža zbrane cez hranicu zo Sýrie.

Izraelské úrady sa k jednotlivým úderom vyjadrujú len zriedka, no v prípade Sýrie opakovane vyhlásili, že nedovolia Iránu rozšíriť svoju prítomnosť v krajine.

Izrael už niekoľko rokov podniká útoky na ciele v Sýrii napojené na Irán. Útoky sa však ešte zintenzívnili po októbri 2023, keď militantné hnutie Hamas zaútočilo na juh Izraela, čo viedlo k začiatku vojny v Pásme Gazy.