Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Soul: KĽDR vypálila dve balistické rakety krátkeho doletu

Súborový obrázok odpálenia rakety zo Severnej Kórey je zobrazený v spravodajskom programe na železničnej stanici Soul v Soule v Južnej Kórei v nedeľu 25. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Juhokórejský generálny štáb tento krok Severnej Kórey kritizoval ako "vážnu provokáciu", ktorá ohrozuje mier a stabilitu v regióne.

Pchjongjang 24. júla (TASR) - Dve balistické rakety krátkeho doletu vypálila v pondelok Severná Kórea do Japonského mora, vyhlásila juhokórejská armáda. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

Prvotné správy hovorili o jednej strele, ktorú juhokórejskí a japonskí predstavitelia identifikovali ako pravdepodobne balistickú raketu.

Balistické rakety vypálila KĽDR z oblasti hlavného mesta Pchjongjang v krátkom slede — jednu päť minút pred utorkovou polnocou miestneho času a druhú o polnoci. Obe strely dopadli do mora 400 kilometrov východne od miesta odpalu. Japonská pobrežná stráž vyzvala posádky lodí plaviacich sa v danej oblasti, aby si dávali pozor na prípadné trosky rakiet.

Juhokórejský generálny štáb tento krok Severnej Kórey kritizoval ako "vážnu provokáciu", ktorá ohrozuje mier a stabilitu v regióne. Dodal, že v spolupráci s USA bude vo zvýšenej miere monitorovať vojenské aktivity KĽDR.

K vystreleniu rakiet došlo niekoľko hodín po tom, čo na vojenskú základňu na juhokórejskom ostrove Čedžu priplávala americká ponorka USS Annapolis. Ide síce o ponorku na jadrový pohon, avšak vyzbrojená je konvenčnými zbraňami. Minulý týždeň priplávala do juhokórejského Pusanu iná americká ponorka — USS Kentucky. Išlo o prvú americkú ponorku vyzbrojenú jadrovými zbraňami v Južnej Kórei za uplynulé štyri desaťročia. Severná Kórea zareagovala vypálením niekoľkých balistických striel a rakiet s plochou dráhou letu.