Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 5. júl 2024Meniny má Cyril a Metód
< sekcia Zahraničie

Soul si predvolal veľvyslanca Ruska kvôli nesúhlasu s dohodou s KĽDR

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Ruský veľvyslanec Zinovjev podľa vyhlásenia ruského veľvyslanectva v Soule reagoval, že spolupráca medzi Ruskom a KĽDR nie je namierená proti tretím krajinám.

Soul 21. júna (TASR) — Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca Georgija Zinovjeva, aby mu tlmočilo svoj protest proti dohode o strategickom partnerstve medzi Ruskom a Severnou Kóreou, ktorú v utorok podpísali v Pchjongjangu lídri oboch krajín. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Johnap a Reuters.

Prvý námestník ministra zahraničných vecí Kim Hong-kchjun podľa tlačovej správy svojho rezortu Zinovjevovi povedal, že vojenská podpora Severnej Kórey zo strany Ruska ohrozuje bezpečnosť Južnej Kórey a bude mať nevyhnutne "negatívny vplyv" na vzťahy medzi Soulom a Moskvou. Vyzval tiež Rusko, aby sa "správalo zodpovedne".

Zinovjev podľa vyhlásenia ruského veľvyslanectva v Soule reagoval, že spolupráca medzi Ruskom a KĽDR nie je namierená proti tretím krajinám, je v súlade s princípmi a normami medzinárodného práva a pomáha posilňovať mier a stabilitu na Kórejskom polostrove, Zdôraznil tiež, že pokusy o "vyhrážky a vydieranie" Ruskej federácie sú neprijateľné.

Juhokórejský minister zahraničných vecí Čcho Tchä-jul a jeho americký náprotivok Antony Blinken počas štvrtkového telefonátu odsúdili zmluvu ako vážnu hrozbu pre mier a stabilitu v regióne, uviedol ďalej rezort diplomacie v Soule.

Diskutovali aj o spôsoboch, ako reagovať na stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina a severokórejského vodcu Kim Čong-una. Zhodli sa, že budú situáciu pozorne sledovať.

Na základe paktu si Moskva a Pchjongjang poskytnú okamžitú vojenskú pomoc, ak bude jeden z nich vojensky napadnutý. Podľa Soulu je však akákoľvek spolupráca s cieľom pomôcť posilniť vojenské kapacity Severnej Kórey jasným porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.