Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 9. september 2024Meniny má Martina
< sekcia Zahraničie

ŠPANIELI BOJUJÚ S HORÚČAVAMI: Zúria tam lesné požiare

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Meteorologická služba AEMET predpovedala na stredu v niektorých častiach krajiny maximálne teploty 43 - 44 stupňov Celzia, čo by mal byť vrchol tejto vlny.

Madrid 31. júla (TASR) - Stovky hasičov s podporou hasičských lietadiel sa snažia zvládnuť dva lesné požiare, ktoré od utorka vyčíňajú na východe Španielska. Vo veľkej časti krajiny platí výstraha pred horúčavami a požiarmi. Zranených nehlásia. Podľa správ agentúry Reuters píše TASR.

Požiar v Benasau vo východnom regióne Valencia prinútil záchranné služby preventívne evakuovať niekoľko stoviek dedinčanov z ich domovov. Podľa hasičov sa tento požiar po celonočnom úsilí vyvíja priaznivo.

Ďalší požiar v provincii Cuenca ležiacej viac vo vnútrozemí, od utorka spálil viac ako 1500 hektárov porastu.

Oba požiare boli kvalifikované ako vážne.

Meteorologická služba AEMET predpovedala na stredu v niektorých častiach krajiny maximálne teploty 43 - 44 stupňov Celzia, čo by mal byť vrchol tejto vlny. Ministerstvo vnútra varovalo pred veľmi vysokým alebo extrémnym rizikom vzniku požiarov v celom Španielsku.

AEMET uviedol, že observatórium Barcelona-Fabra v severovýchodnom regióne Katalánsko zaznamenalo v utorok rekordnú teplotu 40 stupňov Celzia, čím prekonalo svoj predchádzajúci rekord 39,8 stupňov Celzia z júla 1982.

Ide o tretiu vlnu horúčav v Španielsku za posledné dva týždne.

Zvyšovanie globálnych teplôt v dôsledku klimatických zmien prispelo k častejším požiarom po celom svete. V Európe aktuálne horí aj v oblasti Balkánu.