Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Zahraničie

Španielska ministerka obrany: Misia UNIFIL je nevyhnutná a zásadná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Velenie misie uviedlo, že sa jej príslušníci viackrát dostali pod paľbu izraelských síl.

Madrid/Bejrút 16. októbra (TASR) - Všetky krajiny EÚ zapojené so mierovej misie OSN v Libanone (UNIFIL), tvrdia, že táto misia je "nevyhnutná a zásadná" a vyhlásili, že iba OSN môže rozhodnúť o jej ukončení. V stredu to uviedla španielska ministerka obrany Margarita Roblesová po videohovore s ministrami obrany z 15 krajín EÚ, ktoré sa na misii zúčastňujú. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Všetky krajiny, ktoré sú jej súčasťou, pevne podporujú misiu UNIFIL, našich vojakov a našich ľudí, ktorí tam sú," vyhlásila Roblesová.

Španielsko v súčasnosti UNIFIL-u velí. Misia je zložená z viac ako 10.000 vojakov z 50 krajín sveta. Okrem Španielska veľké kontingenty poskytli aj Francúzsko, Taliansko, Poľsko alebo Írsko. Misia je dohliada na hraničnú oblasť medzi Libanonom a Izraelom už viac ako 45 rokov.

Velenie misie uviedlo, že sa jej príslušníci viackrát dostali pod paľbu izraelských síl. Tie v južnom Libanone už tretí týždeň podnikajú pozemnú ofenzívu proti libanonskému proiránskemu hnutiu Hizballáh. Viacero príslušníkov misie sa už pri izraelskej paľbe zranilo a v nedeľu UNIFIL uviedol, že dva izraelské tanky násilne vstúpili na jedno z jeho stanovíšť.

Izrael už niekoľko dní UNIFIL vyzýva, aby sa stiahol z pohraničných oblastí, kde je nasadená veľká časť jeho personálu, a vyhol sa tak aktívnej bojové zóne. Velenie UNIFIL-u túto výzvu jednohlasne odmietlo.