Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Španielsky festival dal účastníkom testy na detekciu drog v nápojoch

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Testovacie súpravy, úplne prvé v Španielsku, zisťujú v nápoji prítomnosť GHB (tekutá extáza).

Madrid 13. augusta (TASR) - Účastníci festivalu elektronickej hudby Medusa na pláži vo východnom Španielsku si mohli otestovať svoje nápoje v špeciálnych stanoch a uistiť sa tak, či neobsahujú neželané psychoaktívne látky. TASR o tom informuje podľa pondelňajšej správy agentúry Reuters.

Testovacie súpravy, úplne prvé v Španielsku, zisťujú v nápoji prítomnosť GHB (tekutá extáza). Ide o známu drogu bez farby a zápachu, ktorá tlmí centrálny nervový systém. Vzorky sa odoberajú kvapkadlami z nápojov účastníkov a následne kvapkajú do skúmavky s chemickým činidlom. Pokiaľ sa tekutina zafarbí načerveno, obsahuje GHB. Protokol následne prikazuje upovedomiť záchranné služby a orgány činné v trestnom konaní.

Na festivale boli aj stany označované ako "fialové body", ktoré sú zas iniciatívou španielskeho ministerstva rovnosti v spolupráci s miestnymi samosprávami a slúžia na pomoc obetiam a svedkom sexuálneho obťažovania a rodovo podmieneného násilia. Rozmiestňované zvyčajne bývajú na verejných zhromaždeniach ako sú veľtrhy a koncerty. Ich názov je odvodený od fialovej farby spájanej s feministickým hnutím.

Najväčší španielsky festival elektronickej hudby Medusa tento rok oslávil svoje 10. výročie a podľa organizátorov sa ho v sobotu zúčastnilo viac ako 56.000 ľudí.

V roku 2022 sa festival pre nešťastie dostal na titulné stránky novín, keď silný vietor spôsobil zrútenie kovovej konštrukcie. Počas incidentu zahynul 22-ročný muž a takmer 40 ľudí utrpelo zranenia.