Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Španielsky premiér Sánchez žiada viac úsilia NATO na južnom krídle

Španielsky premiér Pedro Sánchez na summite NATO vo Washingtone v stredu 10. júla 2024. Foto: TASR/AP

Južné krídlo NATO sa podľa tejto aliancie vzťahuje na oblasť Blízkeho východu a severnej Afriky, Sahel a oblasť Stredozemného mora.

Washington 10. júla (TASR) - Španielsky premiér Pedro Sánchez v stredu požiadal, aby Severoatlantická aliancia vyvíjala viac úsilia na svojom južnom krídle. Upozornil aj na bezpečnosť v spojitosti s terorizmom či kybernetickými hrozbami a vyjadrenie solidarity s Ukrajinou. TASR informuje na základe jeho vyjadrení počas summitu NATO vo Washingtone.

Sánchez zdôraznil nárast vplyvu Ruska v krajinách Sahelu, prítomnosť teroristických či zločineckých organizácií i pašerákov ľudí, čo v tomto regióne spôsobuje nestabilitu a nezákonnú migráciu. Pripomenul aj účinky klimatickej zmeny a nárast diktátorských režimov.

Južné krídlo NATO sa podľa tejto aliancie vzťahuje na oblasť Blízkeho východu a severnej Afriky, Sahel a oblasť Stredozemného mora, uviedla na svojej oficiálnej webovej stránke Atlantická rada.

Bezpečnosť je podľa Sáncheza dôležitá v oblasti konvenčných vojen - napríklad na Ukrajine-, a aj voči medzinárodným teroristickým či zločineckým organizáciám. Upozornil na dôsledky prírodných katastrof a klimatickej zmeny, vývoj technológií a kybernetickú bezpečnosť.

Summit NATO je podľa neho aj posolstvom solidarity pre Ukrajinu, ktorá trpí v nezákonnej a neoprávnenej vojne voči Rusku.

"Ukrajina nebráni len svoju územnú celistvosť, nebráni len svoje právo na existenciu,... či svoje právo slobodne sa rozhodovať, čím chce byť v budúcnosti," povedal. Ukrajina podľa jeho slov bráni aj niečo oveľa hlbšie, čím je medzinárodný poriadok založený na pravidlách a medzinárodné právo a demokratické hodnoty, ktoré sú v dôsledku vojny spochybňované.