Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Španielsky súd uzavrel vyšetrovanie Puigdemonta v kauze terorizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Puigdemont žije v exile od roku 2017 - od neúspešného pokusu o odtrhnutie Katalánska, regiónu ležiaceho na severovýchode Španielska.

Madrid 9. júla (TASR) - Španielsky súd zastavil vyšetrovanie vodcu katalánskych separatistov Carlesa Puigdemonta pre trestný čin terorizmu, ale naďalej ho stíha za trestný čin sprenevery a je vyšetrovaný aj pre vlastizradu, píše TASR.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AFP, Puigdemont stále dúfa, že využije zákon o amnestii, ktorý 30. mája schválil španielsky parlament. AFP však upozornila, že trestný čin vlastizrady pod tento zákon nespadá.

Puigdemont žije v exile od roku 2017 - od neúspešného pokusu o odtrhnutie Katalánska, regiónu ležiaceho na severovýchode Španielska.

Španielsky Najvyšší súd 1. júla zamietol žiadosť o uplatnenie nového zákona o amnestii na Puigdemonta a ďalších protagonistov katalánskej nezávislosti s tým, že tento zákon nemožno použiť na niektoré z trestných činov, z ktorých sú obvinení.

V prelomovom rozhodnutí kritizujúcom španielsky parlament sudcovia napísali, že zákon o amnestii, ktorý bol schválený koncom mája, nemožno uplatniť na trestné činy sprenevery verejných prostriedkov pre osobný prospech alebo keď ovplyvňujú finančné záujmy Európskej únie.

Hoci prokuratúra nepredložila dôkazy, že lídri separatistov používali hotovosť EÚ na financovanie svojich aktivít, súd tvrdí, že samotná ich snaha o nezávislosť ohrozuje finančné záujmy EÚ: ak by totiž bolo referendum o nezávislosti Katalánska v roku 2017 úspešné, ovplyvnilo by to územné rozmery EÚ a príspevok Španielska do rozpočtu bloku.

Puigdemont v pondelok podal odvolanie voči tomuto rozhodnutiu. Aj iní katalánski lídri reagovali na tieto správy podráždene a rozsudok označili za dôkaz, že španielske súdnictvo je voči nim zaujaté.

Španielsky parlament schválil zákon o amnestiách 30. mája a sudcovia dostali k dispozícii dva mesiace, aby ho zaviedli do praxe a zrušili obvinenia i zatykače voči katalánskym separatistom.

Zablokovanie amnestie pre Puigdemonta môže skomplikovať existenciu vlády socialistu Pedra Sáncheza, ktorý vlani súhlasil s amnestiou pre katalánskych separatistov a s ďalšími ústupkami, aby získal podporu dvoch katalánskych separatistických strán vrátane Puigdemontovej strany Spoločne pre Katalánsko (JxCat).

Podľa spravodajského webu Politico odmietnutie zákona Najvyšším súdom znamená "začiatok veľkého zúčtovania medzi zákonodarnou a súdnou zložkou" v Španielsku.