Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Spiegel: Zelenskyj v Ramsteine bude žiadať viac pomoci pre Ukrajinu

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Zelenskyj bude na stretnutí kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny pravdepodobne žiadať od ministrov obrany väčšie dodávky zbraní, konkrétne striel dlhého doletu a viac protivzdušnej obrany.

Ramstein 5. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v piatok na vojenskej leteckej základni Ramstein v Nemecku zúčastní na zasadnutí skupiny krajín, ktoré Kyjevu dodávajú zbrane. Napísal o tom časopis Spiegel, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Zelenskyj bude na stretnutí kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny pravdepodobne žiadať od ministrov obrany väčšie dodávky zbraní, konkrétne striel dlhého doletu a viac protivzdušnej obrany.

Skupinu tvorí približne 50 krajín vrátane všetkých 32 členov Severoatlantickej aliancie (NATO). Bude to 24. schôdzka v poradí, viacero rokovaní však prebehlo virtuálne. Prvé stretnutie sa uskutočnilo na základni Ramstein v apríli 2022, dva mesiace po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Zelenskyj opakovane vyzýva západných spojencov na pomoc s protivzdušnou obranou a upustenie od zákazu pre Kyjev používať nimi dodané zbrane na ruskom území. Tieto žiadosti sú čoraz intenzívnejšie v súvislosti s ruskými leteckými útokmi na ukrajinskú energetickú a inú infraštruktúru, ako aj obytné budovy.

Stretnutie na leteckej základní v Nemecku sa koná krátko po najväčšej vlne ruských leteckých útokov a v obavách, že niektoré západné krajiny obmedzia dodávky zbraní pre Ukrajinu.

Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v stredu snažil rozptýliť tieto obavy a vyhlásil, že Berlín nepoľaví vo svojej pomoci. "Podpora Nemecka Ukrajine sa nezastaví. Včas sme urobili opatrenia, uzavreli (obranné) dohody a zabezpečili financovanie, aby sa na nás Ukrajina mohla plne spoľahnúť aj v budúcnosti," spresnil Scholz.