Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 7. september 2024
< sekcia Zahraničie

Spojenci tvrdia, že hackeri KĽDR sa snažili ukradnúť tajné informácie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

FBI tiež vydala zatykač na jedného z údajných severokórejských hackerov a ponúkla odmenu desať miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k jeho zadržaniu.

Pchjongjang 25. júla (TASR) - Spojené štáty, Veľká Británia a Južná Kórea vo štvrtok v spoločnom vyhlásení uviedli, že severokórejskí hackeri uskutočnili globálnu kybernetickú operáciu s cieľom ukradnúť tajné vojenské informácie a pomôcť tak severokórejskému programu vývoja jadrových zbraní. Na základe správ agentúr Reuters a AFP píše TASR.

Hackerské skupiny, ktorých odborníci v oblasti kybernetickej bezpečnosti označujú ako Andariel alebo APT45, sa zamerali na počítačové systémy rôznych zbrojárskych alebo strojárskych firiem vrátane výrobcov tankov, ponoriek, námorných plavidiel, stíhacích lietadiel a raketových a radarových systémov, uvádza sa v dokumente.

Na štvrtkovom vyhlásení sa podieľal americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI), Národná bezpečnostná agentúra USA (NSA) a kybernetické agentúry, britské Národné centrum kybernetickej bezpečnosti (NCSC) a juhokórejská Národná spravodajská služba (NIS).

"Globálna kyberšpionážna operácia, ktorú sme odhalili dnes, ukazuje, ako ďaleko sú štátom sponzorovaní aktéri z KĽDR ochotní ísť, aby realizovali svoje vojenské a jadrové programy," povedal zástupca britského centra pre kybernetickú bezpečnosť.

FBI tiež vydala zatykač na jedného z údajných severokórejských hackerov a ponúkla odmenu desať miliónov dolárov za informácie, ktoré by viedli k jeho zadržaniu. Okrem kybernetických útokov je obvinený aj z prania špinavých peňazí. Vyplýva to z oznámenia na webovej stránke FBI.

Medzinárodne izolovaná Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) dlhodobo využíva hackerov na krádeže citlivých vojenských informácií. V auguste minulého roka agentúra Reuters informovala, že jedna elitná skupina severokórejských hackerov úspešne prenikla do systémov ruského výrobcu rakiet NPO Mašinostrojenija.

Andariel aj APT45 - ktorá je súčasťou severokórejskej tajnej služby - teraz údajne použili techniky phishingu, aby od zamestnancov získali prístup do interných počítačových systémov zbrojoviek.