Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Spor o pravoslávny sobor Čerkasoch vyústil do bitky medzi veriacimi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Potýčky medzi prítomnými, ktorí po sebe hádzali aj lavičky či hasiace prístroje, si vyžiadali 14 zranených. Stav 12 z nich si vyžiadal prevoz do nemocnice.

Kyjev 17. októbra (TASR) - Ukrajinská polícia začala vyšetrovať bitku, ktorá vypukla vo štvrtok ráno v Katedrále svätého Michala v meste Čerkasy medzi prívržencami moskovskej a kyjevskej vetvy pravoslávnej cirkvi. Polícia uviedla, že prípad vyšetruje pre podozrenie z výtržníctva. V prípade uznania viny hrozí aktérom bitky trest odňatia slobody na tri až sedem rokov, informovala vo štvrtok agentúra AFP. Na jej správu upozornila TASR.

Konflikt v katedrále, ktorej správcom bol doteraz duchovný verný Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu (UPC), vypukol po tom, ako duchovný hlásiaci sa k autokefálnej cirkvi na Ukrajine (PCU) prostredníctvom videopríhovoru oznámil, že katedrálny chrám v meste Čerkasy sa vracia pod správu prokyjevskej cirkvi a bude chrámom ozbrojených síl.

Farníci, ktorí podporujú UPC, prišli na obranu chrámu a zabarikádovali sa tam, pričom predtým násilím vyháňali kňazov a veriacich hlásiacich sa k autokefálnej PCU.

Potýčky medzi prítomnými, ktorí po sebe hádzali aj lavičky či hasiace prístroje, si vyžiadali 14 zranených. Stav 12 z nich si vyžiadal prevoz do nemocnice.

Bohoslužby v chráme odslúžil napokon duchovný PCU, dodala AFP. Pripomenula, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v lete podpísal zákon, ktorý umožní zakázať na území Ukrajiny pôsobenie organizáciám spojeným s ruskou pravoslávnou cirkvou vrátane UPC.

Ukrajina sa usiluje udržiavať si od ruskej pravoslávnej cirkvi odstup už od roku 2014. UPC patriaca pod moskovský patriarchát vyhlásila v roku 2022 po vpáde ruskej armády na Ukrajinu nezávislosť od Moskvy, formálne sa však nevyhlásila za autokefálnu.

Ukrajinské úrady sa domnievajú, že UPC vzťahy s Moskvou de facto neprerušila a že časť duchovných - vrátane metropolitu Feodosija - sa k Moskve naďalej hlási. Ukrajina sa takýchto duchovných snaží odhaľovať.

AFP pripomenula, že najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill naďalej neochvejne podporuje inváziu Ruska na Ukrajinu.