Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Spravodajca OSN vyzval na vyšetrenie zločinov proti menšinám v Iráne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rehman uviedol, že hrubé porušovanie ľudských práv by nemalo zostať bez trestu, hoci od týchto skutkov uplynul nejaký čas.

Ženeva 22. júla (TASR) - Osobitný spravodajca OSN pre stav ľudských práv v Iráne Javaid Rehman v pondelok vyzval na medzinárodné vyšetrovanie zločinov vrátane genocídy, ktoré boli v Iráne spáchané na náboženských menšinách a počas čistiek proti disidentom v 80. rokoch 20. storočia. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Rehman uviedol, že hrubé porušovanie ľudských práv by nemalo zostať bez trestu, hoci od týchto skutkov uplynul nejaký čas.

Podľa Rehmana "zverstvá" spočívajúce v hromadných, svojvoľných a mimosúdnych popravách v rokoch 1981 - 1982 a v roku 1988 predstavovali zločiny proti ľudskosti, vraždy a vyhladzovanie, ako aj genocídu. Medzi popravenými bolo podľa neho množstvo detí a tiež ženy, z ktorých mnohé boli pred zabitím údajne znásilnené. Najviac zabitých predstavovali členovia skupiny Luďoví mudžahedíni, ktorú Irán považuje za teroristickú organizáciu.

Spravodajca OSN vyjadril poľutovanie nad tým, že "útoky a prenasledovanie členov náboženských, etnických a jazykových menšín a politických oponentov pokračovalo beztrestne počas prvého desaťročia od vzniku islamskej republiky v roku 1979".

Vo svojom vyhlásení poukázal najmä útoky na bahájov, ktorí sú najväčšou nemoslimskou skupinou v Iráne, a podľa neho sú terčom prenasledovania a "genocídnych zámerov".

Rehman poukázal na správy, podľa ktorých bolo od začiatku 80. rokov 20. storočia popravených alebo zavraždených viac ako 200 bahájov a tisíce z nich skončili vo väzení.

Vystavení genocíde boli podľa neho aj marxisti, ateisti a iné osoby bez vierovyznania.