Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

SR pomohla evakuovať z Libanonu maďarských občanov, uviedol Szijjártó

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó. Foto: TASR - Ján Krošlák

Slovenský vládny špeciál priviezol v sobotu z Libanonu deväť maďarských občanov aj s jedným libanonským rodinným príslušníkom.

Budapešť 5. októbra (TASR) - Maďarsko úspešne ukončilo evakuačnú operáciu s pomocou "svojich slovenských priateľov", uviedol v sobotu popoludní tamojší minister zahraničných vecí Peter Szijjártó. TASR informuje podľa agentúry MTI.

Slovenský vládny špeciál priviezol v sobotu z Libanonu deväť maďarských občanov aj s jedným libanonským rodinným príslušníkom, dodal Szijjártó v príspevku na sociálnej sieti facebook. Slovensko pri evakuácii poskytlo pomoc okrem Maďarska aj ďalším ôsmim krajinám.

Maďarský minister zahraničných vecí upozornil, že Budapešť v prípade ich repatriačných letov v minulosti vždy ponúklo miesta susedným krajinám a členským štátom Európskej únie, ak to bolo možné. Spresnil tiež, že pri poslednej evakuácii koordinovala operáciu maďarská diplomatická misia v Bejrúte.

Szijjártó na záver poukázal na riziko eskalácie konfliktu na Blízkom východe a požiadal maďarských občanov, aby sa vyhli cestám do tohto regiónu.