Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Srbsko Kosovo neuzná, ale urobí maximum pre normalizáciu vzťahov

Americká minister zahraničných vecí Hilary Clintonová počas tlačovej konferencie so srbským premiérom Ivicom Dačičom Foto: TASR/AP

Vyhlásil dnes srbský premiér Ivica Dačič.

Belehrad 30. októbra (TASR) - Srbsko neuzná nezávislosť Kosova, v záujme vlastnej euroatlantickej integrácie urobí však maximum pre normalizáciu vzťahov so svojou niekdajšou provinciou, vyhlásil dnes v Belehrade srbský premiér Ivica Dačič.

Stalo sa tak po tom, čo najvyšší srbskí ústavní činitelia, prezident Tomislav Nikolič a predseda vlády Ivica Dačič, prijali vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovú a ministerku zahraničných vecí USA Hillary Clintonovú.

Šéfka americkej diplomacie pri tejto príležitosti vyjadrila nádej, že Belehrad a Priština zavedú opatrenia, ktoré prispejú k zlepšeniu ich vzájomných vzťahov. Súčasne zdôraznila, že hranice Európy sa prekresľovať nebudú, čím zrejme nepriamo poukázala na odmietavý postoj Washingtonu k úsiliu srbskej strany o pripojenie severného Kosova obývaného Srbmi k tejto bývalej juhoslovanskej republike.

Podľa jej slov je prirodzené, že kosovskí Srbi môžu udržiavať osobitné vzťahy s Belehradom, avšak musia zostať v hraniciach Kosova.

Obe političky sa v Sarajeve i v Belehrade nechali počuť, že viac ako 15 rokov po krvavých vojnových konfliktoch nadišiel pre tamojších politikov čas na kompromisy a riešenie otvorených otázok.

V stredu zavítajú vedúce predstaviteľky európskej a americkej diplomacie do Prištiny. Clintonovú čaká následne aj cesta do Chorvátska a Albánska.