Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Srbsko podpísalo zmluvu na nákup 12 stíhačiek Rafale z Francúzska

Na snímke Eric Trappier (druhý vpravo), generálny riaditeľ firmy Dassault Aviation a srbský minister obrany Bratislav Gašič (vpravo) si vymieňajú dokumenty po podpise zmluvy, v pozadí zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič tlieskajú v Belehrade vo štvrtok 29. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Macron označil nákup za "historický a dôležitý". Zároveň ocenil "strategickú odvahu Srbska", podľa jeho slov je to "skutočný prejav európskeho ducha".

Belehrad 29. augusta (TASR) - Srbsko vo štvrtok podpísalo zmluvu na nákup 12 stíhačiek Rafale od francúzskej spoločnosti Dassault Aviation. K podpisu zmluvy došlo počas návštevy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Belehrade, informuje TASR s odvolaním na správy agentúr AFP a Reuters.

Srbsko na základe zmluvy získa do roku 2029 deväť jednomiestnych a tri dvojmiestne stíhačky Rafale, povedal Eric Trappier, generálny riaditeľ firmy Dassault Aviation. Trappier zmluvu podpísal so srbským ministrom obrany Bratislavom Gašičom.

Srbský prezident Aleksandar Vučič uviedol, že Belehrad nakúpil francúzske stíhačky za 2,7 miliardy eur. "Srbsko bude vlastniť tucet úplne nových lietadiel... to prispeje k výraznému zvýšeniu operačných schopností našej armády," dodal.

Macron označil nákup za "historický a dôležitý". Zároveň ocenil "strategickú odvahu Srbska", podľa jeho slov je to "skutočný prejav európskeho ducha", napísala agentúra AP.

Srbsko nákupom francúzskych stíhačiek modernizuje svoje vzdušné sily, ktoré pozostávajú najmä zo starnúcich stíhačiek MiG-29 sovietskej výroby. Belehrad sa týmto krokom odkláňa od Ruska, svojho tradičného spojenca a dodávateľa zbraní, konštatuje Reuters.

Vučič sa na tlačovej konferencii tiež snažil ubezpečiť, že Srbsko nebude zdieľať technológie stíhačiek Rafale s Moskvou. "Nie sme ruskí špióni, aby sme prenášali technológie, zaplatili sme za to z peňazí srbských občanov," povedal.