Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Stano: EÚ dôrazne zareaguje na dodávku iránskych rakiet do Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

Hovorca uviedol, že transfer balistických rakiet je v rozpore s Chartou OSN, medzinárodným právom a medzinárodným humanitárnym právom.

Brusel 10. septembra (TASR) - Dodávka iránskych balistických rakiet do Ruska predstavuje ďalšiu vojenskú eskaláciu a Európska únia na to dôrazne zareaguje. Uviedol to v utorok hovorca Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Peter Stano, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Diplomatická služba EÚ už v tejto súvislosti na žiadosť svojho šéfa Josepa Borrella predložila členským krajinám "rozsiahly súbor rozhodných a cielených opatrení" proti Iránu, povedal Stano. Opatrenia podľa jeho slov nadobudnú účinnosť v prípade, ak ich schváli všetkých 27 členov EÚ.

"Potvrdzujeme, že sme dostali dôveryhodné informácie o dodávkach iránskych balistických rakiet do Ruska. Borrell vo svojich bilaterálnych kontaktoch s iránskymi partnermi neustále varoval Irán pred takýmto rozhodnutím," dodal Stano.

Hovorca uviedol, že transfer balistických rakiet je v rozpore s Chartou OSN, medzinárodným právom a medzinárodným humanitárnym právom. "Dodávka balistických rakiet pravdepodobne pomôže ruskej eskalačnej bombardovacej kampani proti ukrajinským civilistom, mestám a civilnej infraštruktúre, čím sa ešte viac zvýšia civilné obete," povedal.

Teherán tvrdenia o dodaní balistických rakiet do Ruska popiera.