Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

Starmer a Macron v piatok pricestujú do Nemecka

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna fotka. Foto: TASR/AP

Stretnú sa s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Berlín 17. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Keir Starmer v piatok pricestujú do Nemecka a stretnú sa s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a americkým prezidentom Joeom Bidenom. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Stretnutie sa uskutoční počas prvej bilaterálnej návštevy prezidenta Bidena v Nemecku od nástupu do funkcie v roku 2021. Okrem kancelára Biden navštívi aj nemeckého prezidenta Franka-Waltera-Steinmeiera, ktorý mu udelí štátne vyznamenanie.

Biden pôvodne plánoval Nemecko navštíviť už minulý týždeň. Svoju cestu však zrušil pre silný hurikán Milton, ktorý zasiahol americký štát Florida. Biely dom v stredu uviedol, že veľká časť Bidenovej návštevy bude zameraná na pokračujúcu podporu USA pre Ukrajinu.

Podľa pôvodného plánu mala byť Bidenova návšteva Nemecka spojená aj s účasťou na summite o vojenskej pomoci pre Ukrajinu na americkej základni Ramstein v západnom Nemecku. Ten sa však pre Bidenovu neúčasť neuskutočnil. Biden v stredajšom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským uviedol, že summit prebehne v novembri online formou.