Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Zahraničie

Starmer preplatí časť darov, ktoré prijal v opozícii i ako premiér

Britský premiér Keir Starmer. Foto: TASR/AP

Premiér preplatil dary v celkovej hodnote 6000 libier (7200 eur) vrátane lístkov na koncert americkej speváčky Taylor Swiftovej.

Londýn 3. októbra (TASR) - Britský premiér Keir Starmer preplatil niektoré z darov, ktoré od roku 2019 prijal od štedrých darcov, a je odhodlaný prehodnotiť pravidlá, ktorými sa budú členovia vlády riadiť pri prijímaní či odmietaní darov.

Podľa agentúry AFP to v stredu oznámila Starmerova tlačová služba. Dodala, že premiér preplatil dary v celkovej hodnote 6000 libier (7200 eur) vrátane lístkov na koncert americkej speváčky Taylor Swiftovej.

Všetky dary boli síce venované v rámci parlamentných pravidiel, ale Starmer čelil obvineniam z pokrytectva, pretože aféra s darmi vypukla krátko po tom, ako britská vláda vyzvala občanov, aby si s vidinou lepšej budúcnosti teraz "pritiahli opasky". Starmerov kabinet oznámil aj zrušenie príspevku na energie pre desať miliónov dôchodcov, čo je veľmi kontroverzné opatrenie.

Spor o dary v septembri zatienil aj výročnú konferenciu labouristov - vôbec prvú, odkedy sa stredoľavá strana v júli po 14 rokoch v opozícii vrátila k moci.

Osobitná pozornosť bola v rámci škandálu venovaná darom od Waheeda Alliho, labouristického člena Snemovne lordov, hornej komory parlamentu Spojeného kráľovstva. Starmer v posledných mesiacoch prijal od Alliho oblečenie, okuliare a ubytovanie. Príslušný úrad v stredu oznámil, že Alliho vyšetruje pre možné porušovanie kódexu parlamentu.

AFP dodala, že Starmer dodatočne uhradil náklady na šesť lístkov na koncert Taylor Swiftovej od amerického hudobného vydavateľstva Universal Music Group v hodnote 2800 libier (3362 eur), ako aj štyri lístky na konské dostihy za takmer 2000 libier (2401 eur).

Zaplatil aj za dva lístky na futbal v hodnote takmer 600 libier (720 eur) i 839 libier (1007 eur) za zapožičanie oblečenia od špičkového návrhára, ktorého obdivovateľkou je premiérova manželka Victoria.

Podľa britských médií Keir Starmer dostal od decembra 2019 darčeky a rôzne pozvania v hodnote viac ako 107.145 libier (127.278 eur).