Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Štáty EÚ sa dohodli na operácii na ochranu lodí v Červenom mori

Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell odpovedá na otázky novinárov pred rokovaním ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli v pondelok 22. januára 2024. Foto: TASR/AP

Informoval o tom šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po stretnutí ministrov zahraničných vecí v Bruseli.

Brusel 22. januára (TASR) - Členské štáty Európskej únie (EÚ) sa v pondelok "v zásade" dohodli na spustení vojenskej operácie na ochranu medzinárodnej lodnej dopravy v Červenom mori, na ktorú útočia jemenskí povstalci. Informoval o tom šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po stretnutí ministrov zahraničných vecí v Bruseli, píše TASR podľa správy agentúry DPA.

EÚ by mala do Červeného mora nasadiť vojnové lode a systémy včasného varovania. K útokom Spojených štátov na húsijských povstalcov v Jemene sa však sily EÚ nemajú pridať.

Nemecká agentúra píše, že Berlín by sa mal zapojiť nasadením fregaty Hessen. Tento krok musí najprv schváliť Spolkový snem. Loď je vybavená raketami protivzdušnej obrany a je špeciálne prispôsobená na sprevádzanie iných plavidiel a na námorný prieskum. So svojím špeciálnym radarom dokáže pokryť územie s veľkosťou Severného mora.