Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Zahraničie

Štáty EÚ zrejme potvrdia dodatočné clá na elektromobily z Číny

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Niektoré krajiny vrátane Nemecka a Slovenska sú však proti, pretože sa obávajú vyvolania obchodnej vojny s Pekingom.

Brusel 4. októbra (TASR) - Členské štáty Európskej únie v piatok pravdepodobne potvrdia uvalenie vysokých ciel na elektromobily vyrobené v Číne. Niektoré krajiny vrátane Nemecka a Slovenska sú však proti, pretože sa obávajú vyvolania obchodnej vojny s Pekingom, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Európska komisia (EK) ešte v júli predbežne schválila dodatočné clá po vyšetrovaní, ktoré dospelo k záveru, že štátna pomoc Pekingu pre tamojších výrobcov automobilov je nespravodlivá.

Komisia preto následne v auguste navrhla uvaliť päťročné dovozné clo na čínske elektromobily až do výšky 35,3 percenta, pokiaľ Peking neponúkne alternatívne riešenie obchodného sporu týkajúceho sa štátnych dotácií.

Brusel tvrdí, že jeho cieľom je chrániť európskych výrobcov automobilov v kritickom odvetví, ktoré poskytuje pracovné miesta približne 14 miliónom ľudí v celej Únii, ale nevyužíva vysoké štátne dotácie ako v Číne. Kanada a Spojené štáty pritom v uplynulých mesiacoch uvalili na dovoz čínskych elektromobilov clá vo výške 100 percent.

Napriek nesúhlasu Nemecka spolu so Španielskom, Slovenskom a Maďarskom diplomati EÚ pre agentúru AFP uviedli, že proti zavedeniu ciel nie je dostatočný počet krajín. Pravidlá EÚ stanovujú, že na zablokovanie dodatočných ciel navrhnutých EK je potrebné, aby proti hlasovalo najmenej 15 štátov, ktoré predstavujú 65 percent obyvateľstva bloku. Očakáva sa, že Francúzsko, Taliansko a Poľsko, ako aj pobaltské krajiny návrh podporia.