Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

STAV ŽIVELNEJ POHROMY: Juh Poľska zasiahli extrémne povodne

Na snímke zaplavené centrum v meste Kladsko (Klodzko) na juhozápade Poľska. Foto: TASR/AP

Poľská národná hydrologická a meteorologická služba (IMGW) v pondelok informovala, že 92 hydrologických staníc indikovalo úroveň alarmu a 34 staníc úroveň výstrahy.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Varšava 16. septembra (TASR) - Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy, ktorého cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne, píše TASR na základe správy agentúry PAP.

Vládny kabinet sa v pondelok zišiel na mimoriadnej schôdzke, aby prerokoval podrobnosti nariadenia, ktoré nadobudlo účinnosť v pondelok popoludní po zverejnení v úradnom vestníku. Stav živelnej pohromy sa bude na základe nariadenia týkať častí Veľkopoľského vojvodstva na juhozápade krajiny a Opolského a Sliezskeho vojvodstva na juhu.

Južné Poľsko cez víkend postihli ničivé záplavy, ktoré poškodili domy, mosty, cestné komunikácie a ďalšiu infraštruktúru. V noci z nedele na pondelok evakuovali približne 2600 ľudí, informoval v pondelok dopoludnia poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. V postihnutých oblastiach zasahovali hasiči, policajti aj vojaci.

Poľská národná hydrologická a meteorologická služba (IMGW) v pondelok informovala, že 92 hydrologických staníc indikovalo úroveň "alarmu" a 34 staníc úroveň "výstrahy".

Hovorca ministerstva vnútra Jacek Dobrzynski pre spravodajskú webovú stránku wp.pl v pondelok povedal, že záplavy si vyžiadali obete na životoch. "Máme už informácie o štyroch úmrtiach, nechcem však zovšeobecňovať a tvrdiť, že všetky tieto úmrtia sú dôsledkom záplav," vysvetlil.