Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Zahraničie

Steinmeier a Macron si pripomenuli masaker v obci Oradour-sur-Glane

French President Emmanuel Macron, left, and German President Frank-Walter Steinmeier attend a ceremony to mark the 80th anniversary of the massacre of 643 persons by Nazi German forces, in Oradour-sur-Glane, southwestern France, Monday, June 10, 2024. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident vyhlásil, že obec Oradour-Sur-Glane sa v priebehu uplynulých desaťročí stala miestom nádeje a napokon aj zmierenia medzi Francúzskom a Nemeckom.

Paríž 10. júna (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier si v pondelok vo francúzskej obci Oradour-sur-Glane pripomenuli obete nacistického masakru počas druhej svetovej vojny, pri ktorom prišlo o život 643 civilistov. Steinmeier varoval pred nacionalizmom a nenávisťou a Macron zase zdôraznil francúzsko-nemecké zmierenie ako základ spoločnej Európy, informuje TASR podľa správ agentúr AFP a DPA.

"Príhodne deň po voľbách do Európskeho parlamentu hovorím: nikdy nezabudnime na zlo, ktoré v Európe napáchal nacionalizmus a nenávisť. Nikdy nezabudnime na zázrak zmierenia, ktorý sa podaril Európskej únii," vyhlásil nemecký prezident.

Vo svojom prejave vyzval na obranu otvorenej a pokojnej Európy, čím podľa agentúr reagoval na volebný úspech krajnej pravice v eurovoľbách. Steinmeier zároveň ostro kritizoval fakt, že v Nemecku nikdy nepotrestali vinníkov masakru.

Macron sa svojmu nemeckému náprotivkovi poďakoval za to, že prejav predniesol vo francúzštine. Francúzsky prezident vyhlásil, že obec Oradour-Sur-Glane sa v priebehu uplynulých desaťročí stala miestom nádeje a napokon aj zmierenia medzi Francúzskom a Nemeckom. Povojnové francúzsko-nemecké väzby zároveň označil za "životnú silu nášho európskeho projektu".