Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Steinmeier na stretnutí s lídrami severských štátov vyzdvihol vzťahy

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpravo) a jeho manželka Elke Büdenbenderová kráčajú s dánskym kráľom Frederikom (vľavo) a kráľovnou Mary počas ich stretnutia pri príležitosti 25. výročia severských veľvyslanectiev v Berlíne 21. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Steinmeier taktiež vyzdvihol nedávny vstup Švédska a Fínska do NATO, čím sa členmi tohto zoskupenia stali všetky severské štáty.

Berlín 21. októbra (TASR) - Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v pondelok vyzdvihol blízke vzťahy Nemecka a severských krajín. Urobil tak na stretnutí s lídrami týchto štátov v Berlíne, ktoré sa uskutočnilo v jeho sídle v paláci Bellevue pri príležitosti 25. výročia otvorenia spoločného komplexu veľvyslanectiev severských krajín v nemeckej metropoly. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"Máme nielen spoločné záujmy v hospodárskej a geopolitickej oblasti, ale predovšetkým spoločné rovnaké hodnoty, často aj rovnaký temperament a niektorí by dokonca povedali, že aj rovnaký zmysel pre humor," vyhlásil Steinmeier na recepcii. "Niekedy si želáme, aby sme boli trochu viac ako vy aj v podnikaní, politike a spoločnosti. Vaše krajiny sú v mnohých oblastiach pred nami, napríklad pokiaľ ide o rovnosť žien a mužov," povedal nemecký prezident.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpravo) a islandská prezidentka Halla Tómasdóttir sa usmievajú počas prehliadky čestnej stráže v Berlíne v pondelok 21. októbra 2024.
Foto: TASR/AP


Steinmeier taktiež vyzdvihol nedávny vstup Švédska a Fínska do NATO, čím sa členmi tohto zoskupenia stali všetky severské štáty. NATO "nás Európanov ešte viac zblížilo, aj keď dôvody sú bolestivé", povedal. Ruská invázia na Ukrajinu podľa neho európsky kontinent vrátila do obdobia konfrontácie a zintenzívnila rozpory v oblasti Baltského mora, ktoré spája Nemecko a tri škandinávske krajiny. "My ako spojenci na pobreží Baltského mora musíme zintenzívniť naše vlastné bezpečnostné úsilie, aby sme čelili hrozbe, ktorú predstavuje Rusko," vyhlásil nemecký prezident.

Steinmeier v pondelok usporiadal večeru pre viacerých vedúcich predstaviteľov a hodnostárov zo severských krajín vrátane dánskeho kráľa Frederika X. a kráľovnej Mary, švédskej korunnej princeznej Viktórie a princa Daniela, nórskeho korunného princa Haakona a korunnej princeznej Mette-Marit. Na zozname hostí boli aj prezidenti Fínska a Islandu Alexander Stubb a Halla Tómasdóttir so svojimi partnermi.