Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Prieskum: Získať zbrojný preukaz v Česku je vraj príliš jednoduché

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Za sprísnenie zákona upravujúceho držanie strelných zbraní sa vyslovilo 64 percent respondentov.

Praha 15. júla (TASR) - Česi považujú súčasné podmienky na získanie zbrojného preukazu v ČR za príliš jednoduché a sú za sprísnenie zbraňovej legislatívy. Podporujú vznik registra držiteľov zbraní či povinné psychotesty. Vyplýva to z prieskumu agentúry STEM/MARK, ktorého výsledky zverejnila v pondelok, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Za sprísnenie zákona upravujúceho držanie strelných zbraní sa vyslovilo 64 percent respondentov. Podľa Čechov by sprísnenie malo zahŕňať najmä povinné psychotesty, prísnejšie lekárske prehliadky a právo polície v odôvodnených prípadoch zbraň zaistiť.

V porovnaní s prieskumom z roku 2017 výrazne posilnil názor, že získanie zbrojného preukazu je v Česku jednoduché, a to z 26 na 42 percent. Opak si myslí 16 percent opýtaných. Podľa výskumníkov sa názor zmenil pravdepodobne v súvislosti s vlaňajšou tragickou streľbou na Univerzite Karlovej v Prahe.

Skupina takzvaných priaznivcov zbraní podľa agentúry STEM/MARK zákony v tejto oblasti častejšie pozná a je s nimi spokojná. Získanie zbrojného preukazu nepovažuje za jednoduché. Pravidlá na jeho získanie by síce tiež sprísnili, ale neobmedzovali by povolenie len pre určité skupiny ľudí. Do tejto skupiny patria častejšie muži a držitelia zbrojných preukazov.

Druhou výraznou skupinou sú takzvaní odporcovia, ktorí podľa výskumu síce až tak nepoznajú príslušné zákony, ale s ich dôsledkami nie sú spokojní. Nárok na zbrojný preukaz by obmedzili len na určité dôvody, napríklad profesijné. Zbraň považujú za nebezpečnú aj v rukách vycvičenej osoby. Do tejto skupiny častejšie patria ženy a ľudia, ktorí zbrojný preukaz nevlastnia a ani o tom neuvažujú.

Na výskume, ktorý sa uskutočnil od 26. júna do 1. júla, sa zúčastnilo 504 osôb vo veku od 15 do 64 rokov.

Zákon o zbraniach sa v ČR menil v januári, účinnosť mal však nadobudnúť až v roku 2026, aby sa dovtedy stihol vytvoriť register držiteľov zbraní. Dve opatrenia by však mohli platiť skôr, a to povinnosť predajcov zbraní nahlasovať podozrivé nákupy a rozšírenie právomocí pre políciu zaistiť zbraň. Povinné psychotesty súčasťou novely nie sú, na ich účinnosti v tomto prípade nie je zhoda.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)