Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: NATO neplánuje vyslať svojich vojakov na Ukrajinu

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb pózujú počas stretnutia v Helsinkách v stredu 5. júna 2024. Foto: TASR/AP

Fínsky prezident Alexander Stubb na tlačovej konferencii povedal, že pobaltské ani severské štáty v súčasnosti neevidujú vojenskú hrozbu zo strany Ruska.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Helsinki 6. júna (TASR) - Severoatlantická aliancia (NATO) nemá žiadne plány vyslať svojich vojakov na Ukrajinu, vyhlásil vo štvrtok generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg počas návštevy Fínska. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Spojenci Ukrajiny z NATO prisľúbili Kyjevu vojenskú a peňažnú pomoc v boji proti ruskej invázii, ktorú jej budú poskytovať, kým to bude potrebné. Vo všeobecnosti však odmietli možnosť vyslania svojich vojakov na Ukrajinu.

Túto možnosť otvoril ešte koncom februára francúzsky prezident Emmanuel Macron na konferencii v Paríži. Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski koncom mája vyhlásil, že Varšava by taktiež nemala vylúčiť možnosť nasadenia vojakov. "Nechajme (ruského prezidenta Vladimira) Putina hádať, čo urobíme," uviedol vtedy Sikorski.

"NATO neplánuje vyslať svoje sily na Ukrajinu," povedal vo štvrtok Stoltenberg s tým, Aliancia sa usiluje o dlhodobú finančnú podporu Kyjeva.

Západných spojencov Ukrajiny zároveň vyzval na zabezpečenie toho, aby sa už neopakovali oneskorenia a nedostatky v dodávkach vojenskej pomoci Ukrajine, ktorá podľa Stoltenberga potrebuje "predvídateľnosť a zodpovednosť".

Fínsky prezident Alexander Stubb na tlačovej konferencii povedal, že pobaltské ani severské štáty v súčasnosti neevidujú vojenskú hrozbu zo strany Ruska.