Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg podporil ukrajinskú ofenzívu v Kurskej oblasti

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Stoltenberg zároveň poznamenal, že Ukrajina svoju cezhraničnú operáciu dopredu nekonzultovala s NATO a Aliancia v nej nezohrala žiadnu úlohu.

Berlín 31. augusta (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre nemecký denník Die Welt povedal, že Ukrajina mala plné právo spustiť cezhraničnú ofenzívu v ruskej Kurskej oblasti ako akt sebaobrany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ukrajina má právo sa brániť. A podľa medzinárodného práva sa toto právo nekončí na hraniciach," poznamenal Stoltenberg v rozhovore, ktorý bol zverejnený v sobotu. Dodal, že "ruskí vojaci, tanky a základne (v Kurskej oblasti) sú podľa medzinárodného práva legitímnymi cieľmi".

Stoltenberg zároveň poznamenal, že Ukrajina svoju cezhraničnú operáciu dopredu nekonzultovala s NATO a Aliancia v nej nezohrala žiadnu úlohu.

Generálny tajomník NATO tiež privítal záväzok Nemecka zostať najväčším európskym a celosvetovo druhým najväčším poskytovateľom vojenskej pomoci pre Ukrajinu napriek avizovanému zníženiu pomoci Kyjevu zo strany Berlína v budúcoročnom rozpočte.

Ukrajina spustila rozsiahly cezhraničný útok v Kurskej oblasti 6. augusta. Odvtedy sa jej podarilo obsadiť približne 100 obcí, zatiaľ čo ozbrojené sily Moskvy naďalej postupujú na východe Ukrajiny v Doneckej oblasti.