Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg prisľúbil brániť východné krídlo NATO v prípade útoku

Na archívnej snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg Foto: TASR-AP

NATO má sily, zdroje, kapacity a politickú vôľu brániť každého spojenca, povedal Stoltenberg

Riga 11. júna (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok opäť prisľúbil štátom východného krídla Aliancie plnú podporu v prípade útoku proti nim. Uviedol to po stretnutí s lotyšským prezidentom Edgarsom Rinkevičsom v Rige, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

"NATO má sily, zdroje, kapacity a politickú vôľu brániť každého spojenca," povedal Stoltenberg v Rige, kde sa koná jednodňový summit Bukureštskej deviatky (B9), skupiny združujúcej štáty strednej a východnej Európy.

Zoskupenie B9 vzniklo v roku 2015 v reakcii na nezákonnú anexiu ukrajinského Krymského polostrova Ruskom. V súčasnosti zahŕňa Bulharsko, Česko, Estónsko, Lotyšsko, Litvu, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko a Slovensko - krajiny, ktoré boli kedysi súčasťou sféry sovietskeho vplyvu, ale dnes patria do Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie (EÚ).

Na výročnom stretnutí, ktoré je prípravou na júlový summit Aliancie vo Washingtone, sa zúčastňujú ako hostia aj lídri nových členských štátov NATO - Švédska a Fínska.

"Summit B9 je symbolickou a zároveň veľmi praktickou platformou na koordináciu našich postojov k ďalšiemu posilňovaniu Aliancie, regionálnej bezpečnosti a našej podpory Ukrajine," uviedol hostiteľ Rinkevičs.

Na výročnom summite B9 sa zvyčajne zúčastňujú prezidenti štátov. Maďarsko aj Slovensko sú však na summite v Rige zastúpené iba na úrovni veľvyslancov.

Poľský prezident Andrzej Duda podľa svojich slov neúčasť maďarského prezidenta Tamása Sulyoka nepovažuje za nebezpečnú. "Sme jednotní v NATO a som si úplne istý, že sme jednotní aj v otázke bezpečnosti tu vo východnej Európe," zdôraznil Duda. Podobne sa vyjadrili aj ostatné hlavy štátov, ktoré sa na summite zúčastňujú, dodáva DPA.