Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Stoltenberg: Výsledok vojny na Ukrajine ovplyvní globálnu bezpečnosť

Príslušníci záchraných zložiek zasahujú pred detskou nemocnicou OCHMADIT po ruskom raketom útoku v ukrajinskej metropole Kyjev v pondelok 8. júla 2024. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia podľa jeho slov musí teraz v prípade Ukrajiny preukázať rovnaké odhodlanie, aké už prejavila aj v iných kľúčových momentoch svojich dejín.

Washington 10. júla (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyzval v utorok lídrov členských krajín Severoatlantickej aliancie, aby naďalej podporovali Ukrajinu v jej odolávaní ruskej agresii. Výsledok vojny na Ukrajine totiž podľa neho ovplyvní globálnu bezpečnosť na nadchádzajúce desaťročia, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Stoltenberg sa takto vyjadril v prejave na začiatku summitu NATO vo Washingtone. Severoatlantická aliancia podľa jeho slov musí teraz v prípade Ukrajiny preukázať rovnaké odhodlanie, aké už prejavila aj v iných kľúčových momentoch svojich dejín.

"S agresívnym Ruskom ako susedom neexistujú žiadne beznákladové možnosti. Vo vojne neexistujú možnosti bez rizika," povedal. "Najväčším rizikom však bude, ak Rusko na Ukrajine zvíťazí... To nemôžeme dopustiť," dodal.