Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Diskusia v USA o zbraniach pokračuje, v škole strieľal ďalší študent

Žena narieka do telefónu po streľbe, ilustračné foto Foto: TASR/AP

K streľbe v meste Taft, približne 160 kilometrov severne od Los Angeles.

Taft 11. januára (TASR) - Šestnásťročný študent ozbrojený brokovnicou postrelil vo štvrtok v kalifornskej strednej škole spolužiaka. Dvom dospelým zamestnancom školy sa ho potom podarilo presvedčiť, aby zložil zbraň. Študenta zatkla polícia, informovala agentúra Reuters.

K streľbe v meste Taft, približne 160 kilometrov severne od Los Angeles, došlo necelý mesiac po jednom z najhorších streleckých útokov na základnej škole v štáte Connecticut, pri ktorom prišlo o život 20 žiakov a šesť učiteliek.

Polícia v Tafte uviedla, že ťažko zraneného študenta previezli do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia. Druhý študent sa ľahko zranil pri páde, keď sa snažil utiecť z triedy, a tretieho zobrali do nemocnice, pretože sa sťažoval, že po výstreloch ohluchol.

Polícia identitu strelca nezverejnila, iba uviedla, že mal očividne nezhody so spolužiakom, ktorého postrelil. Vo vreckách mal takmer 20 nábojov do brokovnice.

Podľa miestnych predstaviteľov býva zvyčajne v areáli školy ozbrojený strážca, ale tentoraz tam nebol, lebo zapadol snehom. Policajti dorazili na miesto činu do minúty od prvých správ o streľbe, uviedla agentúra AP.


Čítajte ďalej




Na archívnej snímke 24-ročný doktorant neurológie na University of Colorado James Holmes, ktorý podľa polície v noci na 20.júla 2012 zastrelil v kine na predmestí amerického Denveru 12 ľudí a postrelil 59 osôb.
Foto: TASR/AP
Strelec z kina v Colorade bude čeliť súdnemu procesu


Sudca v americkom štáte Colorado rozhodol, že existuje dostatok dôkazov pre to, aby James Holmes čelil v súdnom procese obvineniam, že zabil 12 ľudí a zranil ďalších 70 minulý rok pri streľbe v kine. Informovala o tom agentúra AP.

Sudca William Sylvester vo štvrtok uviedol, že prokuratúra stanovila dostatočné dôvody pre obvinenia vo viac ako 160 bodoch obžaloby. Holmes zostane vo väzbe bez možnosti kaucie.

Dvadsaťštyriročný mladík je obvinený zo streľby z 20. júla v denverskom kine počas premiéry filmu Návrat Temného rytiera. Najmladšia z dvanástich obetí mala šesť rokov.


Americký viceprezident Joe Biden
Foto: TASR/AP
Viceprezident Joe Biden sa dostal do sporu s asociáciou držiteľov zbraní


Americký viceprezident Joe Biden sa vo štvrtok dostal do sporu s Národnou asociáciou držiteľov strelných zbraní (NRA), obhajujúcou právo na kúpu a nosenie zbraní. Podľa asociácie sa Biely dom pokúša toto ústavou dané právo obmedziť, uviedla agentúra Reuters.

Po decembrovej masakre v mestečku Newtown v štáte Connecticut, keď strelec na tamojšej základnej škole zabil 20 detí a šesť dospelých, prezident Barack Obama poveril Bidena vypracovaním stratégie, aby sa takýmto činom predišlo. Opatrenia však nie je možné prijať bez konzultácií s vplyvnou NRA.

Joe Biden rokoval s jej predstaviteľmi hodinu a pol po tom, ako novinárom povedal, že pravdepodobne odporučí zavedenie previerok všetkých osôb kupujúcich zbrane a zákaz veľkokapacitných zásobníkov. Odporúčania predstaví prezidentovi Obamovi do budúceho utorka.

"Je nešťastné, že táto administratíva aj naďalej trvá na neúspešných riešeniach najťaživejších problémov v štáte. Nedovolíme, aby vlastníkov zbraní dodržiavajúcich zákon obviňovali za činy zločincov a šialencov," uviedla NRA vo vyhlásení po stretnutí s viceprezidentom.

Ostrá reakcia lobistickej skupiny, známej vplyvom na mnohých zákonodarcov z oboch strán, poukazuje na problémy pri zmenách zákonov o kontrole zbraní v krajine dlho zvyknutej na nákup strelných zbraní za nie príliš prísnych podmienok.